Doen op Zanzibar: 10 bezienswaardigheden

Zanzibar; dit paradijselijke eiland voor de kust van Tanzania is waarschijnlijk een van de meest populaire strandbestemmingen in Afrika. En het is niet moeilijk te bedenken waarom! Vanwege zijn ligging in de Indische Oceaan, is Zanzibar omgeven door prachtige stranden met lange stroken wit zand en kristalhelder blauw water. Perfect voor strandtoerisme dus.

Maar ondanks zijn perfecte stranden heeft Zanzibar ook een rijke cultuur en geschiedenis, die nog niet veel mensen kennen. Het eiland is zo divers dat in Zanzibar de unieke bezienswaardigheden voor het oprapen liggen: van prachtige oude koloniale architectuur in Stone Town, tot kruiden en specerijenplantages en een uniek Nationaal Park.

Er is dus enorm veel te ontdekken en te zien op het eiland, dus het zou zonde zijn om al je dagen aan het strand door te brengen. Ga jij binnenkort een bezoek brengen aan dit Zanzibar? Sla de volgende bezienswaardigheden dan zeker niet over:

Stone Town

Doordrenkt van geschiedenis en vol charme, is Stone Town de iconische hoofdstad van Zanzibar. Het vormt de thuisbasis van ongeveer 16.000 inwoners en ligt ongeveer halverwege de westkust.  Stone Town staat bij de locals bekend als ‘Mji Mkongwe’en is het oude gedeelte van Zanzibar City.

Stone Town

Het is in deze stad een drukte van belang. Talloze smalle straatjes banen zich een weg door ambachtswinkels, kunstgalerijen, stoffenstalletjes en knusse koffietentjes. Je kunt het oude centrum perfect te voet verkennen en verdwalen in dit doolhof van steegjes. Bezoek de gezellige lokale markten, bewonder de prachtige architectuur, ontdek interessante musea en meer.

Stone Town behoort absoluut tot de top onder de Zanzibar bezienswaardigheden. Het staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst!

De stranden van Nungwy en Kendwa

Of je nu op Nungwy Beach, Kendwa Beach of waar dan ook langs de oostkust van Zanzibar verblijft: het is zeker de moeite waard om de noordelijke strandressorts van het eiland te verkennen.

stranden van Nungwy
Strand van Nungwy

Nungwy is de derde grootste nederzetting, gelegen in het uiterste noorden van Zanzibar. Het kleinere nabijgelegen Kendwa ligt aan de westkust, met uitzicht op het kleine eiland Daloni en het grotere eiland Tumbatu. Beide bevinden zich op ongeveer een uur rijden van Stone Town.

Nungwy is de meest populaire badplaats, waar tal van kwaliteitsrestaurants, bars en hotels zorgen voor genoeg entertainment en afwisseling. De echte trekpleister van beide plaatsen zijn echter de gouden zandstranden, die worden gezien als enkele van de beste stranden ter wereld. Zeker niet overslaan dus!

Verken deze prachtige stranden vanuit het luxe Essque Zalu resort in Nungwy of Riu Jambu in Kendwa.

Kruidenplantages

Een Spice Tour is een must activiteit als je op Zanzibar bent. Veel bezoekers besluiten dit over te slaan zodat ze meer strandtijd overhouden. Maar als je echt iets wilt meekrijgen van de eeuwenoude cultuur van het eiland, kun je deze tour niet aan je voorbij laten gaan.

Een bezoek aan de Specerijeneilanden en de lokale plantages met een professionele gids, is een geweldige manier om te zien hoe Zanzibar vanaf de 18e eeuw een belangrijke stop op de handelsroutes werd. Kruiden die nog steeds op het eiland worden verbouwd zijn kruidnagel, vanille, groene peper, nootmuskaat en kaneel.

De meeste rondleidingen zijn inclusief lunch en de mogelijkheid om de producten te proeven. Bijna iedere touroperator biedt tours naar de kruidenplantages aan. En in de meeste gevallen kan het hotel waar je verblijft ook wat voor je regelen.

Nationaal park Jozani Chwaka Bay

Dit 50 vierkante kilometer grote Nationale Park (en het enige op Zanzibar), ligt in het midden van het eiland (ongeveer 30 minuten rijden van Stone Town, op weg naar Paje).

Het park is vooral bekend omdat het de thuisbasis is van de Rode Colobus apen. Deze soort, die alleen voorkomt op Zanzibar en als bedreigd wordt gezien, heeft een opvallende streep op de schouder en roze markeringen op de lippen en neus. Verder leven er andere apensoorten in het park, evenals tal van vlinder- en vogelsoorten. En ook de opvallend lange bomen zijn spectaculair te noemen.

Rode Colobus apen

Naast het observeren van de dieren in het wild, kunnen bezoekers een natuurpad volgen door het bos (haal een informatieblad bij de receptie), de promenade door de mangroven bewandelen, een drankje doen in het kleine café of shoppen voor souvenirs bij de nabijgelegen ambachtelijke kraampjes.

Prison Island

Ook Prison Island behoort tot een van de favoriete Zanzibar bezienswaardigheden. Het eiland biedt geweldige mogelijkheden om te ontspannen in de zon. Maar de voornaamste reden voor een bezoek zijn de reuzenschildpadden die zich langzaam voortbewegen op de stranden.

Het zeeleven hier is bovendien fantastisch en kan het beste worden bewonderd tijdens een snorkel of duikactiviteit. Daarnaast kun je verschillende natuurtochten maken op het eiland. Je komt er een verscheidenheid aan kleurrijke vlinders tegen.

Het duurt slechts 30 minuten om Prison Island per boot vanuit Zanzibar te bereiken, dus laat deze kans zeker niet aan je voorbij gaan.

Schildpadden Prison Island

Het Vlindercentrum

Een bezoek aan het Vlindercentrum op Zanzibar is een leuke afwisseling van je dagen aan het strand. Vooral voor natuurliefhebbers is dit een topbezienswaardigheid.

Dit centrum, dat talrijke inheemse vlindersoorten van Zanzibar beschermt, is één grote tropische tuin. Je krijgt er een kijkje in de verschillende levenscyclusfasen van de vlinder, en kunt er een aantal prachtige cocons bewonderen.

Het Vlindercentrum ligt aan de hoofdweg tussen de Zanzibar City en Paje, op ongeveer 2 kilometer van de ingang van het Jozani-Chwaka National Park. Als je tickets koopt krijg je een rondleiding door de tuin, ontmoet je lokale vlinderboeren en kom je meer te weten over vlinderteelt op het eiland. Het ticketgeld wordt bovendien gebruikt voor de ondersteuning van lokaal natuurbehoud- en communityprojecten.

Nungwy Masai Village Market

Wil je op Zanzibar bezienswaardigheden ontdekken die alles te maken hebben met cultuur en het dagelijks leven van de bevolking? Neem dan eens een kijkje op de Masai-markt in het dorp Nungwy. Dit is een fantastische plek om locals hun ambachtelijke producten zien te verkopen en lokale souvenirs, kleding en schilderijen aan te schaffen.

De straatmarkt biedt de perfecte gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan over het leven op het eiland. Terwijl je door het dorp en de markt wandelt, zul je hun unieke kledingstijlen, traditionele huizen, bazaars, scholen en speeltuinen tegelijkertijd kunnen bewonderen. Zo krijg je een goed beeld van het soort leven dat de eilandbewoners leiden.

Na een bezoek aan deze dagmarkt kun je meteen een kijkje nemen op de avondmarkt, voor een voorproefje van de (goddelijke) lokale keukens.

Nakupenda Beach (op Nakupenda Island)

Dit is een strand met een unieke eigenschap: bij vloed wordt de zandbank bedekt met zeewater, terwijl deze bij eb weer tevoorschijn komt. Dit levert vaak spectaculaire beelden op. Het eiland Nakupenda ligt op ongeveer 7 kilometer van Stone Town en de reis er naartoe duurt slechts 30 minuten. Veel bezoekers combineren hun uitstapje naar dit eiland met Prison Island, aangezien ze vanuit Stone Town in dezelfde richting liggen.

Geniet van tropisch fruit, ga zwemmen en snorkelen, en doe je daarna tegoed aan heerlijke zeevruchten terwijl je de zon langzaam in de zee ziet zakken.

Nakupenda Beach

Cheetah’s Rock

Cheetah’s Rock is een unieke plek aan de westkust van Zanzibar, waar je oog in oog komt te staan met wilde dieren. Het doel van Cheetah’s Rock is om wilde dieren te redden en bij te dragen aan natuurbehoud. De medewerkers doen er alles aan om de dieren de gezondheid, vrijheid en geluk te geven die ze verdienen. Ze streven naar een vrijlating in het wild (indien mogelijk), terwijl ze bezoekers inspireren.

Je leert hier meer over de urgente bescherming en instandhouding van bedreigde diersoorten en over hun gedrag. Om het welzijn van de dieren te beschermen, is het aantal gasten beperkt tot 37. Wil je het park bezoeken? Dan kun je dus het beste op tijd je ticket kopen.

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden op Zanzibar

Is er veel te doen op Zanzibar?

Ja zeker. Op het Oost-Afrikaanse eiland Zanzibar is veel te zien en te beleven. Op elke hoek van het eiland vindt je wel iets moois of interessants. Denk aan een bezoek aan het Jozani Forest, alle mooie stranden, Stone Town, kruidenplantages en noem het maar op. Daarnaast is Zanzibar een paradijs voor snorkelaas en duikers.

Waarom is Zanzibar een toeristische topattractie?

De magie van Zanzibar is dat het een verrassend veelzijdige bestemming is, met een unieke mix van idyllische stranden, intrigerende geschiedenis, culturele diversiteit, heerlijke gerechten, exotische kruiden en een rijke flora en fauna. Bovendien ligt het eiland op steenworp afstand van Tanzania en Kenia. Hierdoor kan het perfect worden gecombineerd met een safari op het vasteland.

Waar staat Zanzibar bekend om?

Zanzibar staat bekend om zijn rijke geschiedenis. Veel mensen kennen het daarnaast van de slavenhandel. Ook vormt de kruidenteelt een belangrijk onderdeel van de economie van Zanzibar. De Archipel wordt daarom ook wel de ‘Specerijeneilanden’ genoemd. Kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en zwarte peper worden er nog steeds verbouwd.

Wat is de belangrijkste bezienswaardigheid op Zanzibar?

De meeste bezoekers komen naar Zanzibar voor een paar relaxdagen aan het strand, nadat ze op safarireis zijn geweest in Kenia of Tanzania. Het strand is dan waarschijnlijk ook de belangrijkste bezienswaardigheid, maar zeker niet de enige die de moeite waard is!