Zoek & boek

Weer & Klimaat Zanzibar

 • Wildlife in Serengeti National Park
 • Paradijselijke zandstranden van Zanzibar
 • Betoverende safari's
 • Prachtige natuur

Het weer & klimaat op Zanzibar

Als je van plan bent om een reis naar Zanzibar te boeken, wil je natuurlijk graag weten wat de beste tijd is om te gaan. Vooral als je er zeker van wil zijn dat je optimaal kunt genieten van het strand, de zon en de zee. We kunnen je geruststellen: het weer op Zanzibar is over het algemeen zonnig en warm, omdat het dicht bij de evenaar ligt en wordt beïnvloed door de moessons van de Indische oceaan. Beter gezegd: het Zanzibar klimaat is een ‘tropisch moessonklimaat’. Deze kenmerkt zich door lange, droge seizoenen, afgewisseld met korte regenperiodes. Maar wat kenmerkt de seizoenen op Zanzibar precies en wat is nu echt de beste reisperiode? Dat gaan we je nu vertellen!

Het weer & klimaat op Zanzibar
Waar wacht je nog op?

Boek direct je vakantie naar Zanzibar

Het weer op Zanzibar: slechts twee seizoenen

Zanzibar kent maar twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Al wordt het regenseizoen weer opgesplitst in het korte en het lange seizoen.

Het droge seizoen op Zanzibar

De maanden januari, februari, juni, juli, augustus, september en oktober vallen in de droge periode. Januari, februari zijn hiervan de warmste maanden. Dit zijn dan ook de zomermaanden op het eiland. De gemiddelde temperatuur op Zanzibar ligt dan tussen de 25 en de 33°C.

In de maanden daarna daalt de temperatuur en wordt het wat koeler (gemiddeld tussen de 22°C en 30°C). Oktober is vaak de koudste maand.

Het regenseizoen op Zanzibar

Zanzibar kent twee regenseizoenen: het lange regenseizoen en de ‘korte regens’. De meeste regen valt in de maanden maart, april en mei. Deze periode wordt dan ook bestempeld als het lange regenseizoen. In deze maanden valt er regelmatig een flinke bui (ongeveer 15 tot 30 minuten), waarna het weer opklaart. Hoewel het tijdens het regenseizoen niet elke dag regent, is de luchtvochtigheid veel hoger.

‘Korte regens’ komen voor in november en december. In deze periode zijn de regenbuien van korte duur en kun je snel weer genieten van de zon. Tijdens deze maanden loopt de temperatuur echter weer op en ligt gemiddeld tussen de 22 en de 31°C. Het weer op Zanzibar in december is dus perfect wanneer je een keer kerst wilt vieren aan het strand!

Zanzibar bezoeken tijdens de ‘feestperiode’ – december tot januari

De beste reistijd om Zanzibar te bezoeken

Maar wat is nu de beste periode voor jou om Zanzibar te bezoeken? De meeste toeristen gaan tijdens de droge maanden, vooral wanneer het doel van het bezoek een echte strandvakantie is. En dan met name van juni tot oktober, wanneer de zware regenval is verdwenen. De weersomstandigheden zijn tijdens deze periode perfect voor ontspanning in de zon en het verkennen van de prachtige bezienswaardigheden. Alle seizoenen hebben echter zo hun charme:

Een bezoek aan Zanzibar tussen januari en juli

Dit is een geweldige tijd om Zanzibar te bezoeken als je de hitte en vochtigheid niet erg vindt. De dagen zijn zonnig en warm. Januari tot maart bieden bovendien de beste duikomstandigheden. Het weer op Zanzibar zal vanaf ongeveer half maart veranderen naarmate de ‘lange regens’ dichterbij komen. April en mei markeren het begin van deze lange regens op het eiland. De regenval is zwaarder en komt vaker voor. Als je wilt genieten van zon, zee en strand, is dit geen goede tijd om je vakantie te plannen. Het voordeel van een reis tijdens het regenseizoen op Zanzibar is echter dat alles stukken goedkoper is en dat er veel minder toeristen zijn.

Een bezoek aan Zanzibar tussen januari en juli
Top 5 accommodaties

Populaire accommodaties

Mkomazi Hotels and Camps

 • Eenvoudige, betaalbare accommodatie
 • Ruime hotelkamers
 • Ideale ligging
 • Goed ontbijt en restraurant
 • Luchthavenshuttle

Camp Bastian Mikumi

Mikumi
 • Groot buitenzwembad
 • Ruime hotelkamers
 • Heerlijk restaurant
 • Ideale ligging
 • Fraai uitzicht

Tan-Swiss Lodge

Mikumi
 • Prachtig en natuurlijk gelegen
 • Ruime en mooie kamers
 • Groot buitenzwembad
 • Goed restaurant en ontbijt
 • Gratis wifi en parkeergelegenheid

Voyage Village

Mikumi
 • Geweldige ligging
 • Keurig verzorgde kamers
 • Roomservice
 • Prachtig uitzicht op de bergen
 • Grote tuin met terras
Reizen naar Zanzibar van augustus tot oktober

Reizen naar Zanzibar van augustus tot oktober

Het Zanzibar klimaat is van augustus tot oktober niet te warm en ook qua luchtvochtigheid valt het mee. Zwoele briesjes vinden langzaam hun weg vanuit het zuiden en het eiland begint zich op te warmen voor de zomermaanden. September is een prachtige maand op heel Zanzibar, maar het nabijgelegen eiland Maffia Island heeft dan pas echt iets speciaals te bieden: het uitkomen van schildpaddeneieren en ongelofelijke duikomstandigheden. Oktober is ook een ideale maand om naar Zanzibar te reizen. Dit dankzij de koele wind, kalme zeeën en heldere luchten. De temperaturen van de oceaan beginnen te stijgen en de avonden worden langzaam warmer, net voordat de regens van november hun slag slaan.

Een bezoek aan Zanzibar in november en december

Normaal gesproken beginnen de ‘korte regens’ zoals eerder gezegd in november, wanneer de temperaturen stijgen. Wolken stapelen zich meestal op in de ochtenden en breken over het algemeen uit tot kortstondige buien in de middag. Zo heb je genoeg tijd hebt om je terug te trekken aan de strandbar of te genieten van een massage of een yogasessie, voordat je je ligbed aan het strand weer opzoekt. Tussen kerst en nieuwjaarsdag is er echter nóg meer kans op zon. En op Maffia Island kunnen liefhebbers in december bovendien duiken met walvishaaien.

Een bezoek aan Zanzibar in november en december

Veelgestelde vragen over het weer in Zanzibar

Hoe is het weer in mei in Zanzibar?

Gemiddeld is het maximaal 28°C in mei, met een minimale temperatuur van 25°C. De zeetemperatuur ligt bovendien ook rond de 28°C. Een perfecte maand om te relaxen op het eiland met heerlijke temperaturen dus.

Wat is de beste tijd om naar Zanzibar te gaan?

De beste reistijd voor Zanzibar is het droge seizoen van januari tot en met begin/midden maart. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen optimaal en is de luchtvochtigheid lager dan tijdens alle andere maanden.

Wanneer moet je Zanzibar vermijden?

Vermijd reizen naar Zanzibar tijdens de twee regenseizoenen. Vooral in april is de kans op regen groot, dus wanneer je naar Zanzibar gaat voor het strand kun je deze maand beter overslaan.

Wordt het koud op Zanzibar?

Op Zanzibar is het eigenlijk het hele jaar door redelijk warm. Zelfs tijdens de regenseizoenen wordt het niet extreem koud op het eiland. Je kunt er dus altijd rondlopen in een korte broek en een T-shirt.

Wat is er te doen op Zanzibar als het regent?

Ook als het regent zijn er dingen om te ondernemen op Zanzibar. Bezoek bijvoorbeeld een aantal overdekte markten in Stone Town, ga naar een aantal musea in de hoofdstad, shop ‘till you drop voor souvenirs, boek een Spa of trek je terug in een knusse strandbar. Vaak zijn de regenbuien weer over voordat je het in de gaten hebt.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Vragen en of opmerkingen?

Joseph helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van de perfecte safari-lodge in de uitgestrekte wildernis van Tanzania of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van ongekende natuurlijke schoonheid? Vraag je je af hoe je het best de majestueuze Kilimanjaro kunt beklimmen of ben je op zoek naar de ongerepte stranden van Zanzibar?

Joseph
Joseph Tanzania expert
 • Wildlife in Serengeti National Park
 • Paradijselijke zandstranden van Zanzibar
 • Betoverende safari's
 • Prachtige natuur

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Tanzania voor je….