Wonen in Tanzania

Er wonen rond de 800 Nederlanders in Tanzania momenteel. Veruit de meesten daarvan wonen in de economische en culturele (maar niet politieke) hoofdstad Dar es Salaam. Deze aan de Indische Oceaan gelegen stad is tevens veruit de grootste stad van Tanzania, waar een rijk cultureel en economisch leven is. Er wonen veel expats uit vele verschillende landen.

Hieronder zetten we enkele aspecten van het leven in Tanzania voor je op een rijtje en geven wat tips. Bereid je zeker beter voor en lees meer info als je daadwerkelijk van plan bent om in Tanzania te gaan wonen.

Wonen in Tanzania

De kosten om te leven in Tanzania

Tanzania is niet bepaald een goedkoop land. Zeker niet als je min of meer een levensstandaard zoals je in Europa gewend bent in stand wilt houden. Huren in een stad als Dar es Salaam kunnen gemakkelijk oplopen tot 1.500 à 3.000 dollar per maand voor een relatief klein appartement. Ook het levensonderhoud is tamelijk duur, vooral in de “expat wijken” en er wordt verteld dat blanke mensen sowieso altijd meer betalen voor alles….Buiten de grote stad is het leven uiteraard een stuk goedkoper, maar meestal ook eenvoudiger.

Totaal andere cultuur en gewoontes

Mocht je de wens hebben om in Tanzania te gaan wonen, bereid je dan zeer goed voor. Er heerst in Tanzania een totaal andere cultuur met andere gewoontes. En dat merk je dagelijks in allerlei aspecten, van de taal en de onderlinge omgang tot de zakelijke sector: het is allemaal op een andere manier ingericht in Tanzania. De tijdsbeleving (negen uur is echt niet altijd negen uur) is ook anders. Houd er ook rekening mee dat betalingen in Tanzania vrijwel altijd nog contant voldaan worden. Integreren met de lokale bevolking kan daarom zeer lastig zijn en buitenlanders vorm vaak een eigen groep binnen Tanzania.

Verkeer & openbaar vervoer

Houd er rekening mee dat men in Tanzania links rijdt. De wegen zijn over het algemeen slecht onderhouden en kunnen in de regentijd (april / mei) in nog slechtere staat verkeren. Het verkeer is chaotisch. Het zal dus wennen zijn als je er zelf aan het verkeer wilt deelnemen. In Dar es Salaam en sommige andere steden is een stelsel van buslijnen en andere openbaar vervoersdiensten. Ook zijn er lange afstandsbuslijnen tussen de steden onderling. Toch is reizen in Tanzania iets wat lang kan duren en flink vermoeiend kan zijn.

Medische zorg en infrastructuur

De medische zorg is in Tanzania niet op hetzelfde niveau als in (West-)Europa. Ook niet in Dar es Salaam. Houd daar dus rekening mee als je in Tanzania wilt gaan wonen. Ook de infrastructuur is minder dan je in Europa gewend bent. Periodes met stroomuitval zijn bijvoorbeeld veel gewoner dan hier, ook in de steden.

Wonen in Tanzania met kinderen

Goed om te weten als je met kinderen emigreert naar Tanzania: Er zijn diverse internationale scholen die vrij goed bekend staan en er schijnt een Nederlandse basisschool te zijn (waarvan we geen website konden vinden). Voor kinderen is (deels) opgroeien in Tanzania natuurlijk een groot avontuur en er is, zeker op het gebied van buitenactiviteiten enorm veel te beleven, van safari tot bergen en stranden. Het is overigens heel gewoon in Tanzania om een nanny in huis te hebben die (deels) voor de kinderen zorgt.