Weer & Klimaat Tanzania

Tanzania ligt net ten zuiden van de evenaar in de tropische zone. Dat impliceert dat het er het hele jaar door warm is en dat de temperatuur redelijk gelijkelijk over het jaar is verdeeld. Aan de kust en dus ook op Zanzibar, en op andere laaggelegen gebieden is dat zeker het geval. In het binnenland kan dat anders zijn onder invloed van de hoogte. Het wordt ook wel een tropisch savanneklimaat genoemd en heeft een duidelijke droge periode (waardoor ook de grote trek ontstaat).

Door de ligging nabij de evenaar is het in Tanzania ook zo dat de dagen bijna het hele jaar door even lang zijn. Er is ongeveer 13 uur daglicht in de periode november – februari en 11 uur daglicht in de “winter”, die valt van mei tot en met augustus.

weer klimaat tanzania

Seizoenen: Regentijd en droge tijd.

Het Tanzaniaanse klimaat kent 4 seizoenen. Dit zijn echter niet seizoenen die zoals bij ons in Nederland worden gekenmerkt door temperatuurverschillen, maar veel meer door verschillen in neerslag. Grofweg kent Tanzania twee periodes met veel regen en twee droge(re) periodes.

De regentijden

Tanzania kent een lange en een korte regentijd. De lange regentijd is in de maanden maart, april en mei. Er valt dan veel neerslag, meestal in de vorm van korte hevige buien. Tussendoor schijnt de zon. In november (met uitloop naar begin december) is de korte regentijd. Er vallen dan korte buien en er valt minder regen dan in de lange regentijd. Tijdens beide regentijden moet je rekening houden met ongeveer 17 dagen met neerslag per maand.

De droge tijden

Vanzelfsprekend gelden de maanden buiten de regentijden om als de droge tijd. Dat zijn dus de maanden januari tot en met maart en juni tot en met oktober. In die maanden is het over het algemeen helemaal droog, hoewel een enkel (onweers-)buitje altijd wel eens voor kan komen. Dit zijn de beste tijden om naar Tanzania te reizen.

Het oosten van Tanzania is natter dan het westen en het centrale deel van het land, waarbij er in sommige centrale delen zelfs sprake is van een woestijnklimaat.

Temperatuur

Ruwweg zijn de koelste maanden in Tanzania de maanden mei, juni, juli, augustus. Dus als het bij ons zomer is. Je kunt dan dagtemperaturen verwachten van rond de 25°C en minima van 15°C. Lokaal kan dit echter onder invloed van vele factoren afwijkend zijn. De warmste maanden zijn oktober, november, december als de maximumtemperatuur gemakkelijk de 30°C overschrijdt. ’s Nachts wordt het dan zelden koeler dan 20°C.

De invloed van hoogte

Grote delen van het binnenland van Tanzania liggen op grotere hoogte. Die hoogte heeft invloed op het klimaat. Zo is het er met name ’s nachts vaak koeler en kan de neerslag sterk verschillen als gevolg van relief. De echt hoge bergen in het noorden van het land, zoals Kilimanjaro en Mount Meru hebben door hun enorme hoogte (boven 6000m) hun geheel eigen klimaat. Mocht je deze bergen gaan beklimmen, wees dan voorbereid op kou en wind.