Vliegvelden Tanzania

Tanzania is een heel groot land (ca. 945.000km2 en daarmee ruim 22x zo groot als Nederland) en daarom is het voor toeristen en andere reizigers vaak veruit het snelst om zich per vliegtuig te verplaatsen. Dat komt ook doordat het wegennet van Tanzania beperkt en veelal in slechte staat verkeerd en dus duren autoritten en busritten erg lang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Tanzania heel veel kleine, lokale vliegveldjes zijn. Vooral in de buurt van de (meer afgelegen) wildparken en grotere plaatsen.

Vliegvelden Tanzania

Internationale luchthavens van Tanzania

Er zijn drie belangrijke internationale luchthavens in Tanzania. De belangrijkste, en met de meeste internationale verbindingen, is die van de economische hoofdstad Dar es Salaam. Het andere veel gebruikte internationale vliegveld is dat van Arusha, wat de uitvalsbasis is voor veel safari’s in het noorden van het land. Daarnaast heeft ook het bekende strandeiland Zanzibar een internationaal vliegveld.

Dar es Salaam International Airport

Het vliegveld van Dar es Salaam heet Julius Nyerere International Airport en heeft als airportcode “DAR”. De luchthaven is vernoemd naar de eerste president van het onafhankelijke Tanzania, Mwalimu Julius K. Nyerere. Het is het grootste vliegveld van Tanzania en ligt iets ten zuiden van de stad Dar es Salaam. De luchthaven is relatief goed te bereiken vanuit de stad. Tussen de stad en het vliegveld zijn er verbindingen met bussen en shuttles. Veel hotels en andere accommodaties bieden ook hun eigen airport shuttle aan. Natuurlijk rijden er ook taxi’s van en naar het vliegveld. Op het vliegveld zijn tevens diverse autoverhuurmaatschappijen aanwezig.

Airlines en bestemmingen vanuit Dar es Salaam International Airport

Dar es Salaam heeft verbindingen met diverse omringende Afrikaanse steden zoals Nairobi (Kenia), Addis Abeba (Ethiopië), Entebbe (Oeganda) en Cairo (Egypte). Daarnaast vliegen diverse airlines uit het Midden-Oosten op Dar es Salaam zoals Emirates (Dubai), Etihad (Abu Dhabi), en Qatar Airways (Doha, Qatar). Deze airlines verbinden, via een overstap op hun thuisbasis ook Europa met Dar es Salaam. De volgende Europese luchtvaartmaatschappijen vliegen op Dar es Salaam (vaak gecombineerd met een stop in Nairobi, Arusha of Zanzibar): KLM vanaf Amsterdam, Air France vanaf Parijs, Swiss International Air Lines vanuit Zürich en Turkish Airlines vanuit Istanbul.

Kilimanjaro International Airport

Kilimanjaro International Airport (airportcode JRO) is het tweede internationale vliegveld van Tanzania en ligt nabij de toeristisch belangrijke plaats Arusha in het noorden van Tanzania. Vanuit Arusha vertrekken veel safaritochten die de noordelijke safariparken zoals Ngorongoro en Serengeti National Park aandoen. Het is dus een ideale aanvliegroute voor toeristen die daar naartoe willen. Het vliegveld is genoemd naar de nabij gelegen berg Mount Kilimanjaro, een vulkaan die de hoogste berg van Tanzania is.

Airlines en bestemmingen vanuit Klimanjaro International Airport

Kilimanjaro International Airport heeft enkele verbindingen met omliggende landen zoals Mombasa en Nairobi in Kenia, maar heeft voornamelijk verbindingen met Europa en het Midden-Oosten voor toeristen die de luchthaven aandoen als begin van hun (safari) vakantie in Tanzania. Er zijn slechts twee Europese luchtvaartmaatschappijen die naar Kilimanjaro International Airport vliegen, direct of met een tussenstop elders in Afrika of Tanzania en datzijn KLM vanuit Amsterdam en Turkish Airlines vanuit Istanbul.

Zanzibar Abeid Amani Karume Airport

Het bekende strandeiland Zanzibar heeft ook een internationale luchthaven (airportcode ZNZ). Onder andere Air France (vanuit Parijs), KLM (vanuit Amsterdam) en Turkish Airlines (vanuit Istanbul) onderhouden directe vluchten vanuit Europa naar Zanzibar. Vanaf het vaste land van Tanzania zijn er diverse mogelijkheden om naar Zanzibar te vliegen, waaronder vanuit Dar es Salaam en Arusha. Ook vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt er op Zanzibar gevlogen.

Lokale vliegvelden

In Tanzania zijn er vele grotere en kleinere lokale vliegvelden. Dit varieert van niet meer dan een grasbaan waar kleine propellervliegtuigen kunnen landen, veelal in en nabij de safariparken, tot regionale luchthavens zoals die van Mwanza, aan het Victoriameer en van de hoofdstad Dodoma. Sommige van deze luchthavens hebben reguliere vluchten met Dar es Salaam en Arusha, andere zijn enkel met chartervluchten te bereiken. Ook tussen de diverse parken onderling zijn er vaak chartervluchten mogelijk. Dit wordt vooral vaak gebruikt voor de zogenaamde “fly-in safari’s”.