Tanzaniaanse Shilling: de valuta van Tanzania

De officiële munteenheid (valuta) van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. De Tanzaniaanse Shilling is onderverdeeld in bankbiljetten van 500, 1.000, 5.000 en 10.000 Shilling. Daarnaast zijn er munten van 1 tot en met 500 Shilling. In december 2022 was de officiële wisselkoers van de Tanzaniaanse Shilling : € 1 = 2475 Shilling of US$ 1 = 2334. Het dient opgemerkt te worden dat deze koers niet vaststaand is en dus kan wijzigen.

Valuta Tanzania

Contant geld en creditcards

Tanzania is een land waar contant geld nog veel gebruikt wordt. Als je dus op lokale markten, in lokale winkels of in lokale barretjes en dergelijke iets wilt kopen zal je zeker contante Shillings moeten hebben. Betalen in Tanzania doe je dus veelal met contant geld. Er zijn geldautomaten in de grotere steden en op vliegvelden en onderweg bij de meeste safarimogelijkheden, maar houdt er rekening mee dat deze niet altijd (goed) werken. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de Tanzaniaanse Shilling in Nederland of elders in Europa niet in te wisselen is en dat je dus niet veel contact geld overhoudt aan het einde van je reis.

De algemene creditcards zoals mastercard en visa worden in Tanzania in de echt toeristische plekken zoals hotels, touroperators en dergelijke wel geaccepteerd.

De Amerikaanse dollar

Hoewel niet de officiële munteenheid van Tanzania, is de Amerikaanse dollar zeker de “schaduwvaluta” van Tanzania en wordt alles – zeker in de toeristische sector – berekend in dollars. En deze worden ook over het algemeen in contante vorm geaccepteerd, behalve in de hele kleine lokale gelegenheden. Houd er rekening mee dat te grote coupures (> $50) van dollars lastig te gebruiken zijn. Zorg dus dat je kleine coupures meeneemt als je Amerikaanse dollars wilt gebruiken.

Zanzibar

Houd even rekening met de situatie op Zanzibar! Daar wordt uiteraard ook de Tanzaniaanse Shilling gebruikt en Amerikaanse dollars als alternatief. Echter, er zijn vrij weinig geldautomaten en die er wel zijn, zijn nogal eens leeg of kapot. Als je naar Zanzibar reist, probeer dan je contante Shillings alvast op het vaste land te verkrijgen.

Pas op!

Let goed op waar je Shilling koopt. Wij raden sterk aan om dit enkel te doen bij officiële geldautomaten, banken en echte wisselkantoren. Ga niet in zee met “wisselagenten” die je op straat tegenkomt. Dit zijn vaak oplichters.