Taal Tanzania

Tanzania kent twee officiële voertalen en dat zijn Swahili en Engels. Daarnaast zijn er vele talen die door de lokale stammen worden gesproken maar geen officiële status hebben.

Taal Tanzania

Swahili

Het Swahili, dat in Tanzania vaak KiSwahili wordt genoemd, is een veel gesproken taal in Oost-Afrika en is in zowel Tanzania als Kenia een officiële taal. Er zijn naar schatting 50 miljoen mensen die de taal als beheersen (maar een andere moedertaal hebben, vaak van hun lokale stam). Het Swahili is een mengtaal van oorspronkelijke Bantoetalen met sterke invloeden van het Arabisch, Portugees en Hindi en werd van oorsprong vooral langs de oostkust van Afrika gesproken. De naam Swahili komt uit het Arabisch “sawa hili” en betekent “van de kust”. Tot in de 20e eeuw gebruikte het Swahili het Arabische schrift, maar de Engelse en Duitse overheersers van het gebied hebben het Latijnse alfabet ingevoerd. Swahili wordt nog veel onderwezen in het lager onderwijs, maar in het hogere onderwijs is het Engels doorgaans de voertaal. De taal Swahili kent 15 dialecten.

Er is overigens ook een volk met de naam Swahili, die veelal, doch niet uitsluitend, dezelfde taal spreken.

Engels

Het Engels is de andere officiële taal van Tanzania en wordt vooral gebruikt in het parlement, bij zakendoen en in de toeristische sector. Ook in het onderwijs is het Engels inmiddels meestal de heersende taal. De meeste Tanzanianen spreken dan ook Engels en je kunt er dus zeer goed terecht met Engels. Houd wel rekening met de veelal Afrikaanse tongval, die soms lastig te verstaan is.