Tanga, kuststad vol historie en cultuur

Tanga is een kuststadje in Tanzania, gelegen in het noorden van het land aan de Indische Oceaan, recht tegenover het eiland Pemba. Het is een belangrijke havenstad met een grote regionale functie. Vanuit Tanga wordt sisal, thee en katoen geëxporteerd. In Tanga wonen naar schatting 300.000 inwoners en is daarmee vergelijkbaar met een stad als Arusha, echter veel rustiger.

Tanga Tanzania

Rijke geschiedenis

Tanga heeft een rijke geschiedenis en dat zie je ook terug in de stad, die zeer de moeite waard is om te bezoeken als je van cultuur houdt. De Portugezen gebruikten het al als handelscentrum. Na de Portugese overheersing viel het in handen van het Sultanaat Oman. In de 19e eeuw was het een handelshaven voor ivoor en slaven, totdat in 1873 de slavernij in Europa werd afgeschaft. In 1891 kochten de Duitsers de Tanzaniaanse kustlijn van de Sultan van Zanzibar en werd het de eerste nederzetting in Duits Oost-Afrika en het bestuurscentrum. Pas later werd Dar es Salaam gesticht en verloor Tanga aan invloed. Van al deze invloeden zie je nog veel terug in het hedendaagse straatbeeld van Tanga. In het Urithi Tanga Museum kun je veel leren over de rijke geschiedenis van Tanga.

Toeristische attracties nabij Tanga

Er zijn geen safarimogelijkheden in de directe omgeving van Tanga. Maar er zijn, behalve de cultuur in de stad zelf, wel andere voor toeristen interessante attracties.

Groenten- en specerijenmarkt

Als je houdt van zo’n typisch Afrikaanse lokale markt, dan moet je zeker naar die van Tanga gaan. Je vindt er allerhande groenten en kruiden op deze levendige markt. Er is ook een lokale vismarkt, hoe kan het ook anders in een havenplaats?

Amboni Caves

De Amboni Caves liggen op slechts 8km ten noorden van Tanga. Het zijn de grootste kalksteengrotten van Oost-Afrika. Het complex, dat naar schatting 150 miljoen jaar geleden is ontstaan, bestaat uit 10 grotten waarvan er slechts eentje opengesteld is voor toeristische tours, met een gids. De grotten zijn gemakkelijk te bereiken want ze liggen aan de weg naar Mombasa (Kenia).

Toten Island

Toten Island is een klein eilandje in de Tanga Baai, waar ruïnes zijn van twee Swahili moskeeën en graven. Het onbewoonde eiland heeft zijn naam uit het Duits gekregen, “Toten” betekent “doden” in het Duits.

Klimaat Tanga

Tanga ligt op zeeniveau en zeer nabij de evenaar. Het is dan ook niet verrassend dat er een tropisch klimaat heerst. Dat betekent dat het er het hele jaar door warm tot heet is. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er ruim boven de 30°C, met uitzondering van de maanden juli en augustus, als het er net onder ligt, en ’s nachts komt de temperatuur eigenlijk niet beneden de 22°C. Er valt het hele jaar door regen, met een jaargemiddelde van ruim 1200mm (ter vergelijk: in Nederland valt ongeveer 800mm regen). De maanden april en mei zijn echter veruit het natst, en ook in november valt er vrij veel regen. Met dat in het achterhoofd is dus de beste periode om Tanga te bezoeken de periode van de maanden juni tot en met oktober en december tot en met maart.

Hoe kom je in Tanga

Tanga heeft een vliegveldje, maar er zijn slechts twee lokale vliegmaatschappijen die een verbinding met Dar es Salaam, Pemba en Zanzibar aanbieden. Een betere manier om in Tanga te komen is dus over de weg, met een bus of een private huurauto. Ook zou er (weer) een treinverbinding met Arusha moeten zijn, hoewel dit onduidelijk is, dus check het lokaal als je het wilt gebruiken.

Hotels en andere accommodaties Tanga

Er zijn behoorlijk wat overnachtingsmogelijkheden in Tanga. Dat varieert van hotels tot appartementen en B&B’s. Voor een volledig overzicht verwijzen we je graag naar booking.com. Enkele die we hier eruit lichten zijn: Phyllen Hotel, met airconditioning; Nyumbani hotels and Resorts, dat over een zwembad beschikt; CBA Hotel Tanga. Deze hotels liggen alle drie in het centrum van de stad. Daarnaast zijn er nog appartementen te huur, zoals dat van Oasis Apartments. In het budgetsegment is er het Coast Inn Guest House.