Dodoma, de hoofdstad van Tanzania

Dodoma werd in 1907 door de toenmalige Duitse koloniale macht gesticht en is de nieuwe hoofdstad van Tanzania. Althans, “nieuw”: Het werd in 1973 al aangewezen als de nieuwe de hoofdstad van het land. Toentertijd woonden er ongeveer 180.000 mensen; tegenwoordig zijn dat er rond 400.000. Het parlement verhuisde echter pas in 1996 naar Dodoma, toen het formeel de hoofdstad werd en de president van Tanzania zetelt nog altijd in Dar es Salaam, dat veruit de grootste en economisch belangrijkste stad van het land blijft en waar ook nog steeds veel overheidsdiensten gevestigd zijn. De reden om een nieuwe hoofdstad aan te wijzen en deze naar Dodoma te verplaatsen was enerzijds om het overvolle Dar es Salaam te ontlasten en anderzijds om het binnenland te ontwikkelen. Dodoma werd gekozen vanwege de centrale ligging. Het ligt ook echt heel aardig midden in het land op zo’n kleine 400km ten westen van Dar es Salaam. Dodoma is een knooppunt van wegen, rivieren en spoorwegen en een agrarisch handelscentrum.

Bezienswaardigheden in en rondom Dodoma

Dodoma staat bekend als een stad waar niet zo heel veel te beleven is. Toch komen er wel toeristen die op weg zijn van de safariparken in het noorden van Tanzania naar die in het zuiden (of andersom uiteraard) en dan zijn er toch wel een aantal activiteiten of bezienswaardigheden die een iets langer verblijf rechtvaardigen.

Wijnbouw rond Dodoma

De regio Dodoma, waar de stad de belangrijkste plaats van is, is de enige regio in Tanzania waar wijn wordt verbouwd. Het is dan ook het centrum van de Tanzaniaanse wijnen. Wie een bezoek wil brengen aan één van de wijngaarden, kan je het beste naar de Taganyika Vineyards Company gaan. Dit is een van de bekendste wijnen van het land, die erg actief hun wijn promoten.

Kondoa

Kondoa ligt een flink stuk naar het noorden vanuit Dodoma (en op de weg naar Lake Manyara National Park) en staat bekend om de rotstekeningen die er zijn. Deze zijn zeker de moeite waard, vooral als je er toch langskomt op weg van of naar Dodoma.

Lion Rock

Een wandeling naar Lion Rock, ook wel Mlimwa Hill genoemd, in het noorden van de stad is de moeite waard voor een spectaculair uitzicht over de stad.

Safari Dodoma

Er zijn niet echt safariparken of game reserve in de directe omgeving van Dodoma. De dichtstbijzijnde optie voor safari’s vanuit Dodoma is het Ruaha National Park, 270km ten zuiden van de stad. Via Safaribookings.com kun je safari’s in Ruaha National Park boeken.

Overige bezienswaardigheden in Dodoma

Hoogtepunten voor een bezoeker aan Dodoma in de stad zelf zouden de volgende gebouwen kunnen zijn: de Gaddafi Mosque, de grootste moskee in Tanzania, de Bunge la Tanzania, de parlementsgebouwen en de University of Dodoma.

Gaddafi Mosque
Gaddafi Mosque

Het weer in Dodoma

Dodoma heeft een semi-aride klimaat met hoge temperaturen die het hele jaar door vrij stabiel liggen rond 27°C tot 30°C overdag. De maanden mei tot en met november zijn droog met geen of nagenoeg geen regen. De regentijd is van december tot en met april.

Waar ligt Dodoma en hoe kom je er?

Dodoma ligt centraal in het land op een kleine 400km ten westen van Dar es Salaam en zo’n 330 km ten zuiden van Arusha. De stad is een knooppunt van wegen. Het is per auto of bus vanuit Dar es Salaam of de noordelijk gelegen stad Arusha goed te bereiken. De wegen zijn echter niet altijd even goed en de reistijd over de weg kan flink tegenvallen. De bus uit Dar es Salaam doet er naar Dodoma ongeveer 9 uur over. Het is natuurlijk ook mogelijk om te vliegen. Dodoma heeft een luchthaven en er zijn diverse opties en dagelijkse vluchten vanuit Dar es Salaam, Arusha en andere plaatsen in Tanzania. Dodoma heeft geen rechtstreekse vluchten met Europa. Er rijden ook treinen tussen Dodoma en Dar es Salaam.

Overnachtingen in Dodoma

Hoewel Dodoma geen toeristische “hotspot” is, zijn er toch de nodige overnachtingsmogelijkheden in Tanzania’s hoofdstad. Net als in de rest van Tanzania zijn er in Dodoma overnachtingsmogelijkheden voor elk budget. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor reizigers die op een meer duurzame manier willen reizen en verblijven. Daarbij bevelen wij bijvoorbeeld het 4* Hancol Hotel aan. Een andere duurzame optie is het La Stanar Hotel, dat eveneens 4 sterren heeft. Ga je liever voor een huisje of appartement dan kun je FAD Home & Apartments overwegen. In het budget segment kun je denken aan het Dodoma Siesta Inn, waar een kamer in het hoogseizoen rond € 60-€70 kost. Wil je van alle gemakken voorzien zijn dan kun je Parklane Hotel overwegen, waar de kamers ook zijn voorzien van airconditioning.