Steden in Tanzania

In Tanzania wonen veel mensen op het platteland in kleinere dorpjes. Dit betreft vooral vaak de inheemse bevolking. Tanzania kent 4 grotere steden, Dar es Salaam, Dodoma, Arusha en Tanga, waarvan Dar es Salaam veruit de grootste is.

Dar es Salaam

De stad Dar es Salaam was tot 1973 de hoofdstad van Tanzania en is nog altijd de belangrijkste economische en culturele stad van het land. Het heeft een belangrijke internationale luchthaven waar de meeste reizigers naar Tanzania binnenkomen of vertrekken. Ook is de stad via busverbindingen, spoor en binnenlandse vluchten met vrijwel elke uithoek van Tanzania verbonden.

Met naar schatting 4,5 tot 6 miljoen inwoners is het de grootste stad van Tanzania en tevens een van de grootste steden van Afrika. Qua toeristische bezienswaardigheden vallen de historische binnenstad met een mix van culturen en de lokale markten op. Met een ligging aan de Indische Oceaan heeft Dar es Salaam ook de beschikking over diverse zandstranden, die nog niet zo overspoeld zijn als die van Zanzibar.

Dodoma

Dodoma is sinds 1973 formeel de hoofdstad van Tanzania, hoewel het parlement en de meeste ambassades nog altijd “gewoon” in Dar es Salaam zitten. Dodoma ligt min of meer midden in het land, op 400km ten westen van Dar es Salaam en 330km zuidelijk van Arusha en heeft naar schatting 400.000 inwoners. De stad vormt een knooppunt van wegen, rivieren en spoorlijnen en een belangrijk agrarisch handelscentrum.

Voor toeristen is er in de stad Dodoma niet heel veel te beleven. In de omgeving echter wel. Er is veel wijnbouw rond Dodoma en het is mogelijk om wijngaarden te bezoeken. Ook de rotstekeningen van Kondoa liggen enigszins in de buurt van de hoofdstad. Ruaha National Park is het dichtstbij gelegen safaripark.

Arusha

Vrijwel elke toerist die naar Tanzania gaat voor een safari zal in het noordelijk gelegen Arusha komen. Deze stad met circa 300.000 inwoners, op zo’n 600km van Dar es Salaam, is namelijk de uitvalsbasis voor de safari’s in het “Northern Circuit” waar Serengeti en Ngorongoro ook onderdeel van uitmaken. De stad heeft een internationale luchthaven die onder andere door KLM vanuit Amsterdam wordt aangevlogen en die bovendien vele binnenlandse verbindingen, waaronder Zanzibar aanbiedt.

De stad Arusha is zelf ook een aantrekkelijke stad voor toeristen. Er zijn diverse musea, groente- en fruitmarkten en het Arusha National Park, wat landschappelijk erg aantrekkelijk is, ligt vlakbij de stad. Vanuit Arusha heb je bovendien zicht op Mount Meru, een van Tanzania’s actieve vulkanen.

In Arusha zijn talloze overnachtingsmogelijkheden, variërend van luxe hotels en resorts tot simpele hostels en kamers.

Tanga

Kuststad Tanga, gelegen aan de Indische Oceaan tegenover het eiland Pemba, is ondanks de circa 300.000 inwoners een verrassend rustig stadje, zeker als je het vergelijkt met de hectiek van Dar es Salaam of Arusha. Het heeft een tropisch klimaat waardoor het er het hele jaar door warm is.

Tanga heeft een zeer rijke geschiedenis en dat is duidelijk terug te zien in de architectuur van de stad. Je vindt er sporen terug van de Portugezen, maar ook de Omani en Zanzibarezen waren er de baas, alvorens de Duitsers er hun handelspost bouwden.

De groente- en specerijenmarkten van Tanga zijn beroemd onder toeristen en zeker de moeite waard. Ook is een bezoek aan de Amboni Caves, op 8km ten noorden van de stad is een aanrader, net als een tripje naar Toten Island.