Op safari in Tanzania en Zanzibar: de beste ‘bush & beach’-combinatie

Houd jij van avonturen in de wildernis, maar ook van ontspanning aan het strand? Combineer je safari op het vaste land van Tanzania dan met het paradijselijke eiland Zanzibar. De perfecte manier om beide kanten van Tanzania te ontdekken!

De mooie wildparken van Tanzania liggen maar op 1,5 uur varen of 20 minuten vliegen vanaf het tropische Zanzibar. Dat geeft je de mogelijkheid om je strandvakantie gemakkelijk te onderbreken voor een paar dagen avontuur, waarbij je talloze wilde dieren ontmoet. Of plan het andersom; eindig je safarireis in Tanzania aan het parelwitte strand van Zanzibar. 

Kortom: een safari door Tanzania en een strandvakantie op Zanzibar maken je reis door Oost-Afrika tot een onvergetelijke ervaring. Lees snel verder als je meer wilt weten!

Een safari avontuur in Tanzania en Zanzibar; schatkamer aan mooie plekken

Als er één bestemming in Afrika is waar je als de beste wilde dieren kunt spotten, dan is het Tanzania; land van safari’s. Met prachtige bestemmingen zoals het Serengeti National Park, de Ngorongoro Krater en de spectaculaire Mount Kilimanjaro, is het land een schatkamer van diverse wilde dieren, schilderachtige landschappen, boeiende culturen en zelfs idyllische stranden.  

Tanzania safari’s geven bezoekers de kans om de ‘Big Five’ te zien, samen met talloze andere zeldzame soorten die de uitgestrekte vlaktes vullen. Het UNESCO-werelderfgoed Ngorongoro is zelfs beroemd vanwege de hoogste dichtheid wildlife in de wereld!

Als je je bezoek goed plant, kun je ook nog eens getuige zijn van de ‘Grote Migratie’ in de Serengeti: de grootste kuddedieren ter wereld. Lake Manyara is daarnaast beroemd om zijn vele roze flamingo’s, terwijl Mahali en Gombe (in het westen), thuisbasis zijn van enorme populaties chimpansees.

Grote Migratie Serengeti
Grote Migratie Serengeti

Tanzania heeft dus zonder twijfel enorm veel te bieden. En waar kun je al die fantastische indrukken beter verwerken dan aan de azuurblauwe kust bij Zanzibar?

Verschillende soorten reizen

Zie jij het wel zitten om een safari in Tanzania en een strandvakantie op Zanzibar te combineren? Dan kun je kiezen uit tal van verschillende soorten reizen.

Ga je voor een georganiseerde reis, waarbij je beide bestemmingen bezoekt met een reisleider of lokale gids? Kies je ervoor om eerst op groepssafari te gaan in Tanzania en daarna op eigen houtje naar Zanzibar te reizen? Of misschien wil je wel twee weken op Zanzibar verblijven en tussendoor een begeleide safari boeken? De opties zijn eindeloos!

Boek je safari door Tanzania en Zanzibar bij een erkende reisorganisatie

Waar je ook voor kiest; we raden je altijd aan om je safari in Tanzania te boeken via een professionele reisorganisatie. Zij hebben zich gespecialiseerd in het land en kennen alle ins en outs. Ze kunnen je dus als geen ander informeren over de beste routes, gebieden en accommodaties. En als er iets aan de hand is, staan ze altijd klaar om te helpen.

Voorbeeldreizen

Ga bijvoorbeeld voor een 9-daagse groepssafari door Tanzania waarbij je de aantrekkelijke parken Lake Manyara en Tarangire, de Ngorongoro Krater en de uitgestrekte savannen van de Serengeti gaat bezoeken. Vervolgens kun je hier zelf een aantal dagen Zanzibar aanvastplakken. Verblijf in luxe resorts aan het strand, zoals Zanzibar Bay of RIU Palace Zanzibar.

Een andere optie is deze 16-daagse individuele rondreis van Tui, waarbij je vakantie begint én eindigd op het paradijselijke Zanzibar.

Of wat dacht je van een vakantie van twee weken op Zanzibar, waarbij je tussendoor een 3- of 4-daagse safari maakt in de wildernis van Tanzania? Deze 3-daagse wildsafari door het Ruaha National Park is bijvoorbeeld een geweldige optie.

Aan jou de keus

Hoe je jouw safari in Tanzania en je strandvakantie op Zanzibar ook combineert: je kunt er zeker van zijn dat het een geweldige ervaring wordt, waarbij je het beste van beide werelden ontdekt. Bekijk dus snel alle mogelijkheden en bepaal welke reizen het beste passen bij je eigen wensen en voorkeuren.

Veelgestelde vragen over je safari door Tanzania en Zanzibar

Hoe ga je van Tanzania naar Zanzibar?

Er zijn twee manieren om het tropische eiland van Zanzibar te bereiken: per veerboot of vliegtuig. Je kunt vliegen naar het hoofdeiland Unguja (vaak Zanzibar Island genoemd) of naar Pemba Island.

De meeste vluchten naar Zanzibar vertrekken vanuit Dar es Salaam, aan de kust van Tanzania, naar Stone Town op Unguja. Het is een korte vlucht van slechts 15 minuten. De veerboot naar Zanzibar vertrekt vanuit Dar es Salaam en duurt ongeveer twee uur. Deze vaart om de paar uur.

Hoe veilig is Zanzibar?

Aangezien toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is, wordt Zanzibar beschouwd als een veilige en gastvrije bestemming voor reizigers, waardoor kleine en ernstige misdaden op het eiland tot een minimum worden beperkt.

Dat gezegd hebbende: er zijn wel degelijk gevallen van gewelddadige misdaden geweest in Zanzibar. Bezoekers moeten zich bewust zijn van hun nieuwe en onbekende omgeving en altijd waakzaam blijven.

Wat betreft opdringerige verkopers: veel inwoners van Zanzibar presenteren zich als gidsen voor een breed scala aan activiteiten, van historische excursies naar Stone Town tot zwemmen met wilde dolfijnen. Ze kunnen opdringerig zijn, dus informeer ze vastberaden (maar vriendelijk), dat alles al geregeld is.

In Stone Town komen bovendien vaker kleine criminele activiteiten voor. We raden aan om hier niet alleen rond te lopen (vooral als vrouw zijnde).

Hoeveel dagen is genoeg voor Zanzibar?

Je zou minimaal drie dagen op Zanzibar moeten verblijven. Maar er is zoveel te doen, dat je je er prima één of twee weken kunt vermaken. Snorkelen, Scuba Diving, rondslenteren door Stone Town, relaxen aan het strand en het doen van verschillende tours; het is allemaal mogelijk op Zanzibar.

Waar liggen Tanzania en Zanzibar op de kaart?

Tanzania ligt ten oosten van de Grote Meren van Afrika, ten noorden van Mozambique en ten zuiden van Kenia. Het heeft in het oosten een kustlijn aan de Indische Oceaan.

Zanzibar is een archipel in de Indische Oceaan, ongeveer 40 kilometer ten oosten van de kust van Tanzania, Oost-Afrika. Het bestaat uit twee grotere eilanden die bekend staan ​​als Unguja en Pemba (het ‘Groene Eiland’), plus verschillende kleinere eilanden.