Udzungwa National Park

Het Udzungwa National Park, dat in 1992 werd opgericht, is nu eens een nationaal park in Tanzania dat niet is opgericht vanwege de safarimogelijkheden of om het wild te beschermen, maar om het bijzondere landschap te beschermen. Desalniettemin komen er wel diverse diersoorten voor, waarover later meer, maar er worden geen safari’s gehouden in het park. Het is juist een welkome afwisseling tijdens of na een langere safarireis om ook dit park nog te bezoeken. Het nationale park is net geen 2.000km2 groot en daarmee middelgroot in de rangorde van Tanzaniaanse parken. Het park ligt vlakbij het veel grotere Mikumi National Park. Om die reden worden de parken dikwijls gecombineerd bezocht.

Udzungwa National Park

Het landschap van Udzungwa Mountains National Park

Het Udzungwa Mountains National Park wordt gekenmerkt door bossen en het gelijknamige bergmassief dat het hart van het park vormt. Het hoogteverschil varieert van 250m tot 2576m waardoor er diverse klimaatzones zijn en bijgevolg ook dus diverse soorten bossen, elk met hun kenmerkende flora en fauna. Je vindt in het park zowel een tropisch regenwoud, als een bergbos, als ook steppes en graslanden (in de laaggelegen gebieden).

Wandelen in Udzungwa Mountains National Park

Het Udzungwa National Park heeft geen verharde wegen en het park wordt voornamelijk te voet verkend. Er is een uitgebreid netwerk aan (bos)paden, waaronder de Prins Bernard Waterfall Trail, die is vernoemd naar onze voormalige prins-gemaal die jarenlang voorzitter was van het WNF.

Sanje waterval

Eén van de meest populaire bezienswaardigheden in het park, los van de vele vogels, is de reusachtige Sanje waterval. De waterval is 170m hoog en daarmee een van de grotere watervallen van Tanzania. Om er te komen moet je ongeveer een halve dag door het tropisch regenwoud wandelen. Het is verstandig om deze tocht uitsluitend onder begeleiding van een gids te ondernemen.

sanje waterval Udzungwa National Park
Sanje waterval

Wild in Udzungwa National Park

Er is weliswaar geen safari in Udzungwa National Park, dat neemt natuurlijk niet weg dat er weldegelijk wild is in het park. Vooral apen en talrijke vogels. Er leven 6 primatensoorten in het Park, waarvan de Sanje kuifmangabey (deze soort werd pas in 1979 ontdekt!) en de Iringa red colobus de meest bijzondere zijn. Daarnaast vind je er Abbotts duikers (een soort kleine antilope), mangoestes en aan de randen van de bossen leven olifanten. Voor vogelliefhebbers is het park een paradijs. Er leven namelijk wel zo’n 400 soorten vogels, waaronder de gekroonde adelaar, gieren, patrijzen en de neushoornvogel.

Klimaat Udzungwa Mountains National Park en beste reistijd

Het klimaat is warm en gematigd, mede vanwege de hoogte. De meeste regen valt, net als elders in Tanzania in de maanden maart en april. Veel wandelpaden zijn dan niet begaanbaar. De koele en tevens droge periode is van juni tot en met september. Dit is een ideale tijd om het park te bezoeken en wandelingen te maken. Oktober tot en met december kenmerken zich als warmste periode waarbij er van tijd tot tijd regen valt (kleine regentijd). Januari en februari zijn tussen maanden; het koelt weer iets af en het is niet totaal droog, maar het regent ook niet veel.

Hoe kom je in Udzungwa Mountains National Park

Udzungwa Mountains National Park ligt op 2 uur rijden van Mikumi National Park en het ligt ongeveer 350km ten zuidwesten van Dar es Salaam. De wegen ernaartoe zijn over het algemeen niet van een beste kwaliteit, dus reken op een lange reistijd. In het park zelf lopen enkele onverharde wegen; het belangrijkste vervoersmiddel in het park zijn daarom de voeten…

Overnachtingen Udzungwa Mountains National Park

In het nationale park zelf zijn weinig overnachtingsmogelijkheden. We bevelen aan om te overnachten in de buurt van Mikumi National Park, waar wel accommodatie is en dan heen-en-weer te reizen. Op onze pagina over Mikumi National Park vind je een overzicht van accommodaties aldaar.