Zoek & boek

Serengeti National Park

  • Wildlife in Serengeti National Park
  • Paradijselijke zandstranden van Zanzibar
  • Betoverende safari's
  • Prachtige natuur
De Grote Trek

Serengeti National Park

De Serengeti in Tanzania behoeft voor menig safariliefhebber geen nadere introductie. En toch doen we dat hier, want er is zoveel te vertellen over de Serengeti en de bekende Grote Trek – vast ook wel iets wat jij nog niet wist. Weet je bijvoorbeeld waar de naam Serengeti voor staat? Nee? Lees dan verder! De naam “Serengeti” betekent in de taal van de Masai “Eindeloze vlakte”. En dat is een hele accurate beschrijving van het landschap. Het is namelijk een eindeloze (gras-)vlakte, afgewisseld met een enkele opstaande granieten rotspartij (kopjes genaamd; leeuwen liggen er graag op).

Serengeti National Park
Waar wacht je nog op?

Boek direct je vakantie naar Tanzania

Serengeti National Park Tanzania

Meest bekende nationale park

Het Serengeti National Park is zonder twijfel het meest bekende nationale park van Afrika en wellicht één van de bekendste van de hele wereld. Er werden talloze natuurfilms opgenomen. “De” Serengeti, dus de grasvlaktes, is ongeveer 30.000km2 groot (ter vergelijking: Nederland is 42.000km2 groot) en ligt grotendeels in (het noorden van) Tanzania. Een kleiner deel bevindt zich in Kenia. Het National Park Serengeti, dat werd opgericht in 1951, omvat een oppervlakte van ongeveer 15.000km2 en behelst daarmee grofweg de helft van het gebied. Daarmee is het het op één-na grootste nationale park van Tanzania. Ook Ngorongoro Conservation Area maakt deel uit van het Serengeti eco-systeem.

Populaire safari’s in Serengeti National Park

 

De Grote Trek van Serengeti

Dit is natuurlijk waar Serengeti zo beroemd om is: De jaarlijkse Grote Trek. Miljoenen dieren trekken rond in de Serengeti, met de seizoenen mee, op zoek naar voedsel in de vorm van vers gras en water. Men schat dat het daarbij gaat om 1,5 a 2 miljoen wildebeesten (ook bekend als gnoes), 300.000 a 500.000 zebra’s en vele honderdduizenden gazelles. In hun kielzog volgen vele andere dieren. Het levert een beeld op van een grasvlakte die letterlijk zwart ziet van de dieren, zo ver het oog reikt! Een geweldig spektakel! Soms staan ze stil, maar meestal zijn ze in beweging, eindeloze slierten dieren die over de vlakte razen. Het is een geweldig gezicht dat natuurlijk vele bezoekers trekt!

Serengeti national park de grote trek
Het verloop van De Grote Trek

Het verloop van De Grote Trek

In de maanden december tot en met april trekt de grote groep hoefdieren vanuit het Ngorongoro gebied zuidoostwaarts naar de grassen van de Ndutu Region. Hier worden in januari in slechts 2 weken tijd ongeveer 500.000 jongen geboren! Kort daarna begint de regentijd en is er dus voldoende voedsel voor moeder en kalf. In april en mei trekt de enorme kudde naar het centrale gedeelte van Serengeti: De Seronera Valley. Vervolgens verzamelen de dieren zich in de zogenaamde Western Corridor, die tot aan het Victoria Meer strekt. Daarna begint een trek van 800km naar het noorden, waarbij de beroemde Grumeti Rivier moet worden overgestoken. In die rivier wachten hongerige krokodillen op de vele wildebeesten en zebra’s. Door de grote aantallen heeft elk individueel dier een grotere kans om niet gepakt te worden en dus te overleven. In juni / juli wordt het grootste gedeelte van de trek naar het noorden afgelegd. In de maanden augustus tot en met oktober verblijft de kudde in het noorden van de Serengeti en het in Kenia gelegen Masai Mara National Reserve. Hierbij wordt ook de bekende Mara rivier overgestoken. Dit is een moeilijke passage en levert vaak spectaculaire beelden op. Dit is dan ook de plaats waar de meeste documentaires over de Serengeti zijn gemaakt. In november keren de dieren vervolgens terug naar de zuidelijke vlaktes. Dat is een enorme afstand die in een korte tijd wordt afgelegd. Daarna begint het hele spektakel opnieuw.

Wild in Serengeti

Naast de hierboven genoemde hoefdieren leven er vele andere wilde dieren op de grasvlaktes van de Serengeti. Natuurlijk is zo’n overvloed aan “lekkere hapjes” een walhalla voor roofdieren. En die zijn er dan ook in grote getalen. Van leeuwen tot jachtluipaarden (cheeta’s) en luipaarden, maar ook hakhalzen, hyena’s, serval katten en vossen komen er voor. Naast de leeuw en het luipaard komen de andere 3 van de “African Big-5” ook voor in de Serengeti: olifant, neushoorn en buffel. En daarnaast vind je er bavianen, krokodillen, nijlpaarden, wrattenzwijnen, impala’s, giraffes en vele, vele andere soorten. Ook zijn er diverse grotere en kleinere vogelsoorten te vinden in de Serengeti.

Wild in Serengeti
Ik wil meer weten over

Lake Manyara National Park

Ik wil meer weten over

Selous Game Reserve

Safari’s in het Serengeti National Park

Safari’s in het Serengeti National Park

Het hele arsenaal aan activiteiten en safari mogelijkheden wordt natuurlijk aangeboden in de Serengeti. Dat gaat van de traditionele jeepsafari’s tot wandelsafari’s, maar ook worden er luchtballonvaarten aangeboden. Dan kun je vanuit de lucht het spektakel zien. Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan deze “once in a lifetime” ervaring!

Top 5 accommodaties

Populaire accommodaties

Rondreis Tanzania: Noord-Tanzania & Zanzibar

Zanzibar

Combinatie rondreis Tanzania & Kenia

Bouwsteen Tanzania: Safari in Serengeti National Park

Rondreis Tanzania: Safari Tanzania

Serengeti National Park safari boeken

Vanzelfsprekend is er geen touroperator of safari aanbieder die Serengeti niet op het programma heeft. De meeste aanbieders blijven er zelfs verschillende dagen. En dat is natuurlijk ook logisch! Het is voor velen het hoogtepunt van een reis naar Tanzania. Enkele goede aanbieders van safari’s in Serengeti die wij vonden zijn: Safaribookings.com, die safari’s in Tanzania aanbieden variërend van 4 dagen tot meer dan 12 dagen, met allemaal Serengeti in het programma. Hun pallet gaat van budget reizen naar luxueus. Ze bieden de safari’s voor zowel individuele reizigers als voor groepen. Voor ieder wat wils dus! Afrikaplus.nl heeft safari’s naar Serengeti die zowel vanuit Arusha als vanuit Kenia beginnen en variëren in lengte van 7 dagen tot 14 dagen. Ze reizen in kleine groepen van gemiddeld 7 personen. Ook Sawadee.nl biedt groepsreizen naar Serengeti aan, vaak als combinatie met ook het bezoek aan andere landen in de omgeving. Hun reizen duren langer dan bij andere aanbieders. Sawadee.nl biedt ook een speciale familiereis, dus gericht op het reizen met kinderen. Tot slot heeft ook Djoser wat langere rondreizen waarbij ook Serengeti voor meerdere dagen wordt bezocht.

Overige activiteiten in Selous
Klimaat Serengeti National Park

Klimaat Serengeti National Park en beste tijd om te reizen

Ga je enkel af op het klimaat, dan is de periode (eind) mei tot en met september / oktober de beste tijd om de Serengeti te bezoeken. Het is dan namelijk, net als elders in Tanzania, de droge tijd en ook minder warm. Je moet rekenen op ongeveer 25°C overdag en de nachten kunnen fris zijn. Het gras is minder hoog en dat maakt het makkelijker om de dieren te spotten, vooral de wat kleinere dieren. De langere regentijd is van maart tot en met mei en dan is er een grote kans op de hele dag regen. De wegen zijn dan vaak modderig en kunnen moeilijk begaanbaar zijn. Het voordeel is wel dat het dan veel rustiger is in het park en het park is fris groen met bloeiende bloemen. Als je kijkt naar de beste tijd om de Grote Trek te zien, dan is dat september en oktober. De dieren trekken dan noordwaarts en moeten de rivieren oversteken, je kunt dan getuige zijn de spectaculaire beelden die je kent van de talrijke documentaires. Een andere goede periode om Serengeti te bezoeken op basis van het wild zijn de maanden januari en februari. Je ziet dan honderdduizenden pas geboren kalveren op de zuidelijke vlaktes en bovendien is het park fris groen na de regentijd van november / december.

Hoe kom je in Serengeti National Park?

Serengeti National Park is één van Tanzania’s best bereikbare safariparken. Het ligt op de noordelijke safariroute en is over de weg vanuit Arusha te bereiken via de Ngorongoro krater. Vanaf Kilimanjaro International Airport naar de zuidelijke ingang van Serengeti is ongeveer 320km. De weg vanaf Arusha is over het algemeen een goed geasfalteerde weg (de wegen in Serengeti zelf zijn meestal onverhard), toch moet je rekenen met een reistijd van 6 tot 8 uur. Over de weg is Serengeti ook verbonden met het in Kenia gelegen Masaai Mara National Reserve. Serengeti beschikt ook over een zevental kleine landingsbanen die worden gebruikt om toeristen aan te voeren vanuit Arusha en Dar es Salaam en vanuit andere parken. Er zijn ook vliegverbindingen met Zanzibar.

Hoe kom je in Serengeti National Park

Hotels, lodges en andere overnachtingen in Serengeti National Park

Het zal geen verrassing zijn dat er een grote hoeveelheid overnachtingsmogelijkheden zijn in Serengeti National Park. Die variëren van super-de-luxe resorts tot eenvoudige campsites, en alles er tussenin. Ook buiten het park vind je vele overnachtingsmogelijkheden. We benoemen hier enkele goede opties.

Serengeti Wildebeest Camp ligt zeer centraal in het park en heeft natuurlijk een zeer toepasselijke naam! Je slaapt in luxueuze tenten die van alle gemakken voorzien zijn. Zawade Camp is kleinschalig en ligt centraal in het park. In het noorden van het park, dichtbij de grens met Kenia ligt Africa Safari Maasai Boma.

Zoek je accommodatie in het duurzame segment dan kun je eens proberen bij Osero Serengeti Luxury Tented Camp, centraal gelegen aan de doorgaande weg in het park. Een andere optie in het duurzame segment is Serengeti Kamwene Mnyalukolo Tented Camp, eveneens centraal gelegen, maar wel wat van de grotere weg af.

Zoek je ultieme luxe, dan bevelen we het 5-sterren Melia Serengeti Lodge aan. Het ligt wat verder naar het westen, maar het heeft werkelijk alles wat je van een hotel verwacht! Een 2e 5-sterren optie, die meer centraal in het park ligt, is One Nature Nyaruswiga Serengeti. Deze accommodatie heeft ook een luchthaven shuttle.

Ga je liever kamperen om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven, probeer dan eens Serengeti Budget Campsite & Safari. Het ligt middenin het park en heeft een restaurant. In het uiterste noorden van Serengeti, niet ver van de grens met Kenia heb je Africa Safari Maasai Boma Camping.

Voor een zeer uitgebreid overzicht van lodges, resorts en campings in Serengeti verwijzen we je graag naar booking.com.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Vragen en of opmerkingen?

Joseph helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van de perfecte safari-lodge in de uitgestrekte wildernis van Tanzania of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van ongekende natuurlijke schoonheid? Vraag je je af hoe je het best de majestueuze Kilimanjaro kunt beklimmen of ben je op zoek naar de ongerepte stranden van Zanzibar?

Joseph
Joseph Tanzania expert
  • Wildlife in Serengeti National Park
  • Paradijselijke zandstranden van Zanzibar
  • Betoverende safari's
  • Prachtige natuur

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Tanzania voor je….