Selous Game Reserve, het grootste wildreservaat van Tanzania

Het Selous Game Reservaat is één van de grootste wildreservaten ter wereld. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 51.200 km² en is daarmee fors groter dan Nederland (dat ongeveer 41.000 km² groot is) en 3x zo groot als Serengati en omvat 5% van het hele oppervlak van Tanzania! Het reservaat is genoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger en schrijver Frederick Selous en geldt sinds 1982 als UNESCO-werelderfgoed vanwege de grote verscheidenheid aan diersoorten en ongerepte natuur. Het noordelijk deel van het park is geopend voor toerisme, safari dus terwijl het zuidelijke deel wordt gebruikt om te jagen, tegen zeer dure vergunningen. Het noordelijke deel werd overigens in 2019 formeel omgedoopt in Nyerere National Park, naar de eerste president van Tanzania. Ondanks dat het park relatief dicht bij Dar es Salaam ligt, wordt het vrij weinig bezocht. Het is dan ook een ideale plek voor de liefhebber van “ruig en onbedorven”!

Selous Game Reserve Tanzania

Rufiji Rivier, de levensader van Selous Game Reserve

Het reservaat wordt doorkruist door de Rufiji rivier, die na veel kronkels uitmondt in de Indische Oceaan. Rondom deze enorme rivier bevinden zich vele moerassen, waar het wemelt van de krokodillen. De rivier vormt diverse meren en dient tevens als drinkgelegenheid voor het vele wild dat het park rijk is.

Wildlife in het nationale park: de wilde hond

Selous Game reserve heeft een enorme populatie wild. Zowel het grote wild, The African Big-Five komt er voor als vele andere grotere en kleinere dieren. Een kleine greep van het wildlife dat je in Selous Game Reserve kunt vinden: olifanten, buffels, leeuwen, wildebeesten, grote groepen giraffen, zebra’s, nijlpaarden en impala’s. Maar waar het reservaat echt om bekend staat is de Afrikaanse wilde hond. Deze ernstig met voortbestaan bedreigde diersoort komt in Selous nog relatief veel voor.

Afrikaanse wilde hond
De bedreigde Afrikaanse wilde hond

Activiteiten in en om het park

Selous Game Reserve is ondanks de vele activiteiten die het enorme park biedt en park waar weinig toeristen komen. Dat komt doordat het park in het zuiden van Tanzania ligt en de meeste touroperators hun safari’s in het noorden van het land aanbieden. Dit zou juist een extra reden kunnen zijn voor de echte liefhebber om naar Selous Game Reserve te gaan!

Safari Selous Game Reserve

Door de relatief weinige toeristen is alles in het park kleinschalig. Zo ook de safari’s. Dat maakt ze echter niet minder interessant! Want met zoveel verschillende dieren die in zulke grote getalen voorkomen is het bijna succes verzekerd dat je jouw favoriete safari-dier ook gaat zien! In Selous zijn natuurlijk de overbekende jeep-safari’s mogelijk, maar daarnaast is het één van de weinige parken waar wandelsafari’s zijn toegestaan. En dat is een leuke afwisseling natuurlijk. Je gaat dan onder leiding van een gewapende en deskundige gids te voet het park verkennen. Daardoor kun je dieren van dichtbij zien en op een geheel andere manier dan vanuit een voertuig. Een derde manier om in Selous op safari te gaan is met een bootsafari over de Rufiji rivier. Dit is een ideale manier om de vele krokodillen te zien zonnen op de oevers van de rivier of om nijlpaarden te zien. Ook heb je tijdens de bootsafari veel kans om diverse vogelsoorten te zien. Safaribookings.com biedt diverse safari’s in Selous aan. Vanverre.nl biedt op maat gemaakte safari’s (en andere activiteiten) naar Selous aan.

Overige activiteiten in Selous

Voor de echte avonturiers is er nog meer te beleven in Selous. Er zijn enkele aanbieders van Fly-camping tours. Je vliegt dan met een klein vliegtuigje naar gebieden die nog meer afgelegen zijn en gaat daar in een tent slapen. Een echte “wild-Africa” belevenis! Daarnaast worden er ook luchtbalonvaarten aangeboden.

Hoe kom je in Selous Game Reserve en waar ligt het?

Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania, ongeveer 220km verwijderd van Dar es Salaam. Dat klinkt op de schaal van Tanzania niet ver weg, maar de wegen ernaartoe zijn zeer slecht en over de weg duurt het 6-8 uur om er te komen. De meeste toeristen vliegen dan ook naar het reservaat. Dat kan met diverse van de lokale luchtvaartmaatschappijen vanuit Dar es Salaam, Zanzibar, Arusha maar ook vanuit bijvoorbeeld Ruaha National Park. Voor wie wat meer avontuur zoekt: het is ook mogelijk om per trein vanuit Dar es Salaam naar Selous Game Reserve te reizen!

Overnachtingen in Selous Game Reserve

Wil je het park echt goed verkennen en diverse soorten safari ondernemen, dan raden we je aan om er meerdere nachten te verblijven. Er zijn in het park diverse mogelijkheden, voor elk budget. Een voorbeeld van een luxe lodge met alles er op en er aan is het Selous Kinga Lodge. Echt het neusje van de zalm is de boutique-lodge Serena Mivumo River Lodge, dat oevers van de rivier de Rufiji ligt. Ook in dit park zijn er vele opties voor mensen die liever verblijven in duurzame accommodaties. Voorbeelden daarvan die wij aantroffen zijn Lemara Eco Camp, of het Sable Mountain Lodge, A Tent with a View Safaris, een charmante accommodatie in Afrikaans stijl.