Saadani National Park, olifanten die op het strand lopen

Saadani werd pas in 2005 een nationaal park en is met iets groter dan 1000km2 een van de kleinere parken van Tanzania. Voordat het een nationaal park werd, was het een game reserve en een jachtterrein. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het sindsdien veel beter is gegaan met de wildstand. Het Saadani National Park ligt in het Oosten van het land aan de kust van de Indische Oceaan, recht tegenover Zanzibar en iets ten noorden van Dar es Salaam, op enkele uren rijden.

Saadani National Park

Op safari in het Saadani National Park

Safari in Saadani National Park is misschien niet zo spectaculair als in Serengeti of één van de andere bekendere nationale parken van Tanzania, maar het is zeker wel de moeite waard. Dat komt omdat het door de ligging en het landschap (aan zee) een aantal elementen te bieden heeft dat je elders niet tegenkomt. Het park is bijvoorbeeld bekend om het feit dat je er olifanten op het strand kunt zien, en dat is nergens anders in Tanzania het geval. Ook is het één van de laatste broedplekken van de groene schildpad in Tanzania. De mangrovebosjes die langs de Wami-rivier staan, zijn een aantrekkelijke plek voor nijlpaarden, krokodillen en diverse riviervogels. Daarnaast vind je er onder andere buffels, luipaarden, leeuwen, wrattenzwijnen, stekelvarkens, giraffes en vele apen. Er wordt echter wel gewaarschuwd dat dieren spotten in Saadani niet zo makkelijk is als elders. De dieren zijn schuwer en zijn vaak verscholen in de hogere begroeiing.

Bootsafari

Dit park biedt je de ideale kans om eens een ander type safari te ondernemen, namelijk vanaf het water. Zowel vanaf de rivier als vanaf de zee worden namelijk safari’s aangeboden en zo’n bootsafari is toch weer eens wat anders dan safari vanuit een jeep! Je kunt zelfs een “koraalsafari” doen, naar een koraalrif ongeveer 20 zeemijlen uit de kust.

Wandelsafari en jeepsafari

Natuurlijk worden in Saadani National Park in Tanzania ook de alom bekende jeepsafari’s aangeboden en tevens kun je er wandelsafari’s maken onder begeleiding van een gewapende gids.

Saadani National Park safari boeken

Niet veel touroperators hebben Saadani National Park in hun programma. De enige die wij vonden is Riksjatravel.nl, dat zelfs Saadani als één van de bouwstenen (reis nr 11) waaruit je een reis naar Tanzania kunt samenstellen heeft opgenomen. Een ander voorbeeld waar je individuele reizen kunt boeken is 333travel.nl. Bij hen kun je wellicht Saadani in het programma laten opnemen. Verder heb je natuurlijk goede kansen als je lokaal of in Dar es Salaam een safari boekt.

Hoe kom je in Saadani National Park?

De meest voor de hand liggende manier om in Saadani National Park te komen is over de weg vanuit Dar Es Salaam. De rit is ongeveer 100km, maar niet alle wegen zijn even goed, dus je moet er wel enkele uren voor rekenen.

Klimaat in Saadani National Park en beste reistijd

Door de ligging aan zee heeft Saadani National Park een op-en-top tropisch klimaat, met alles wat daarbij hoort. Dus met temperaturen die het hele jaar door stabiel hoog zijn en met twee droge en twee natte seizoenen. De koelste en droogste periode is van juni tot september. In maart tot mei valt de meeste regen, en een bezoek aan het park wordt dan afgeraden omdat de wegen wellicht onbegaanbaar kunnen zijn.

Overnachtingen Saadani National Park

Om het park goed te kunnen verkennen wordt er aanbevolen om er tenminste 2 à 3 nachten door te brengen. In Saadani National Park zelf ligt een beperkt aantal lodges. Saadani Safari Lodge ligt centraal in het park. In de omgeving van het park heb je nog enkele andere opties zoals: Bab’s Camp is om een uitkijktoren heen gebouwd en ligt net iets ten noorden van het nationale park. De duurzaam-reizen accommodatie Kijongo Bay Beach Resort ligt zo’n 30-40km noordelijk van Saadani National Park. Ook daar in de buurt ligt het Barry’s Beach Resort, direct aan de zee. Dit resort organiseert snorkeltrips en ook trips naar Saadani National Park.