Ngorongoro, een caldera vol wilde dieren

Ngorongoro Conservation Area ligt in het noorden van Tanzania, grenzend aan de Serengeti. Het gebied staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en het is bovendien de plek waar de (resten van) de oudste mens op aarde is gevonden. Het is geen nationaal Park, zoals bijvoorbeeld Serengeti dat wel is. Desalniettemin is het vanuit het oogpunt van de toerist in Tanzania een interessant gebied, dat eigenlijk op elk reisplan van Tanzania zou moeten voorkomen! Het wemelt er van het wild en er is heel veel meer moois te zien.

Ngorongor Krater Tanzania

Het hart van de Ngorongoro Conservation Area wordt gevormd door de Ngorongoro krater. Dit is de grootste nog intact zijnde caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Men vermoedt dat de actieve vulkaan zo’n 2 à 3 miljoen jaar geleden is ontstaan. De vulkaan moet toen zo’n 5000m hoog zijn geweest. Heden ten dage ligt de caldera op zo’n 2200m hoogte. De krater heeft een diameter van 17-21 kilometer en de kraterbodem heeft een oppervlakte van ongeveer 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem. Hierdoor ontstaan verschillende klimaatzones in de krater. In het midden van de krater ligt een zoutmeer en verder vind je op de bodem graslanden, moerassen en bossen. In de caldera zelf wemelt het van dieren, daarover hieronder meer. Het gevolg is wel dat er massatoerisme voorkomt.

De omgeving van Ngorongoro krater

De Conservation Area bestaat uit meer dan enkel de beroemde krater zelf. Zo zijn er in de Ngorongoro Hooglanden (tot 3300m hoogte) nog twee andere kraters – Empakai en Olmoti krater. Ook ligt er de Oldupaikloof, de plek waar overblijfselen van de eerste mens zijn gevonden, die vermoedelijk 1,8 miljoen jaar oud zijn.

Wild in Ngorongoro; the big-five

De kraterwand bidet een soort van bescherming en daarom komen er heel veel wilde dieren voor op bodem van de Ngorongoro krater. Er wordt zelfs gezegd dat het de grootste concentratie wild van heel Afrika is! De leeuwen zijn er ook groter. Dat komt omdat er voldoende eten te vinden is. De dieren in de krater zijn over het algemeen minder schuw dan elders. In de Ngorongoro krater komen alle vijf de soorten van de Afrikaanse “Big-5” (olifant, leeuw, luipaard, buffel, neushoorn) voor. Het is de beste plek in Tanzania om een neushoorn te zien, die elders in Tanzania weinig voorkomt en dus moeilijk te spotten is. Naast deze dieren komen er onder andere de volgende dieren voor: giraffe, koedoe’s, hyena’s, jachtluipaarden, hartebeest, gazellen en struisvogels. In de nattere delen van de kraterbodem vind je nijlpaarden en waterbokken. De zebra’s en wildebeesten die er leven doen niet mee aan de jaarlijkse trek. Dat komt omdat er in de krater het hele jaar door voldoende te eten is. Rond het zoutmeer vind je grote concentraties flamingo’s en vele, vele andere vogels.

Ngorongor Krater Big Five

Ngorongoro safari boeken

Het behoeft geen toelichting dat er in het Ngorongoro Conservation Area door bijna iedere tour operator safari’s worden aangeboden. Aangezien het in de krater zelf verboden is om je buiten een voertuig te bevinden (met uitzondering van enkele aangewezen rustplaatsen), zijn er dus enkel jeep safari’s in de krater mogelijk. Buiten de krater, in de rest van de Conservation Area, worden ook wandelsafari’s aangeboden. Eén van de bekende aanbieders van safari’s die ook Ngorongoro aanbiedt is safaribooking.com. Je kunt bij hen uit meerdere reizen kiezen, langer en korter, die dit prachtige gebied aandoen. Verder is er Afrikaplus.nl, die ook meerdere pakketten met Ngorongoro aanbiedt. Sawadee biedt zelfs een familiereis, geschikt voor kinderen, aan waarin naast Ngorongoro ook Serengeti en Zanzibar bezocht worden. Enkele andere aanbieders van safari’s in de Ngorongorokrater zijn: 333Travel.nl, djoser en vanverre.nl.

Klimaat Ngorongoro en beste tijd om te reizen

Het klimaat in het Ngorongoro gebied is gematigd en mild. Dat komt grotendeels door de hoge ligging (de krater rand ligt op 2200m). Het kan er vooral in de ochtend fris zijn. En in de krater zelf heersen ook diverse micro-klimaten, die soms onvoorspelbaar zijn. De kraterrand vangt behoorlijk veel regen. De droogste periode, juni tot oktober, is tevens de koudste periode. Het is dan zonnig en vaak wolkeloos. Overdag is het rond 20 graden, en ’s nachts zou het kunnen vriezen op de rand van de krater. November en december zijn de “kleine regentijd”. Er kan dan overdag een buitje vallen. Dit is teven de warmere periode, maar boven 25°C komt het zelden. In januari en februari is het meestal dan weer droog, in afwachting van de echte regentijd die van maart tot en mei duurt. In die periode valt er geregeld regen overdag, maar zal dat nooit de hele dag zijn.

Hoe kom je in Ngorongoro

Ngorongoro is één van de best bereikbare safariparken van Tanzania. Het ligt langs de weg van Arusha naar Serengeti en aan de voet van de krater liggen dorpen. Er zijn uitstekende verbindingen met bussen en ander openbaar vervoer en als je een “all-in” safari hebt vanuit Arusha wordt je er uiteraard via de weg heen gebracht. Vanaf Arusha is het ongeveer 3 uur rijden.

Hotels en lodges bij Ngorongoro

Het wemelt van de overnachtingsmogelijkheden rondom Ngorongoro Conservation Area, in alle prijsklassen en in alle types overnachtingen. Kijk voor een volledig overzicht bij booking.com. Wij lichten er hier een paar uit. In de categorie “duurzaam” bevelen wij aan Pakulala Safari Camp, net buiten de toegangspoort, en Hhando Coffee Lodge, iets verder van het park, maar dichterbij het dorp. Voor wie luxe en gemak wil is er de all-inclusive Neptune Ngorongoro Luxury Lodge. Zij bieden ook zelf safari’s aan. Hou je van “homestay”? Dan is er Sonofjonhomestay, dat wel wat verder weg ligt (ongeveer 25km). Enkele andere overnachtingsmogelijkheden die we vonden zijn: Ngorongoro Serena Safari Lodge, Pembeni Rhotia, Ngorongoro Marera Mountain View Lodge, dat rustig gelegen in de bergen ligt, buiten het dorp.