Ndutu Region, geboortegrond van honderdduizenden gnoes en zebra’s

Ndutu is geen nationaal park, maar toch wel heel interessant vanuit het perspectief van safari. Het is namelijk het gebied dat het zuidelijke deel van de Serengeti vormt en maakt deel uit van het Ngorongo Conservation Area. Op de grasvlaktes van Ndutu worden jaarlijks de honderdduizenden kalfjes van de gnoes (ook wel wildebeesten) en zebra’s geboren en dat trekt natuurlijk veel roofdieren aan. Ook is dit de plek waar elk jaar opnieuw de grote trek begint als de gnoes en zebra’s met hun kalfjes naar het noorden trekken, door het Serengeti National Park, om daar vers voedsel en water te vinden. Er blijven echter ook heel veel wilde dieren achter. Het hele jaar door kun je er dus goed wilde dieren spotten.

Ndutu region tanzania

Offroad rijden in Ndutu

Ndutu is de enige plek in Tanzania waar het is toegestaan om van de wegen af het veld in te rijden (offroad). Safari-jeeps mogen dus het veld inrijden om de dieren te benaderen. Dat geeft natuurlijk unieke mogelijkheden voor safari’s, die elders niet zijn toegestaan.

Lake Ndutu

Lake Ndutu is een ondiep, alkalisch meer dat aan de oostgrens van het Serengeti National Park ligt. Het is, samen met het nabij gelegen Lake een belangrijke waterbron voor dieren en het is dan ook een geliefde plek voor safari-gangers om hier te kijken welke dieren er allemaal aan je voorbij trekken. Lake Ndutu is tevens de vindplaats van diverse overblijfselen van gereedschappen die naar schatting meer dan 500.000 jaar oud zijn.

Lake Ndutu Tanzania
Lake Ndutu

Veel wild in Ndutu Region

Zoals al aangegeven trekken de grasvlaktes en watertjes van Ndutu heel veel wild aan. Het is er gemakkelijk om wild te zien. Je kunt er de volgende dieren (en nog veel meer) vinden: gnoes, zebra’s, antilopen, giraffes, olifanten en roofdieren zoals hyena’s, leeuwen, serval katten, luipaarden en cheeta’s (jachtluipaarden).

Safari’s in Ndutu

Net als in andere safari gebieden in Tanzania kun je in Ndutu safari’s doen met een open jeep. En daar komt nog bij dat je in deze regio van de wegen af mag, dus de gids / chauffeur kan de jeep heel dichtbij het wild komen (zonder deze te verstoren in hun natuurlijke gedrag). Dat in combinatie met het vele wild, ook roofdieren, dat er aanwezig is maakt het een interessante bestemming voor safari’s in Tanzania. Eén van de aanbieders van safari’s in Ndutu is safaribookings.com. Zij bieden diverse pakketten aan, van 3 tot 14 dagen waarin ook Ndutu wordt aangedaan. Ook vanverre.nl biedt Ndutu aan in een rondreis in groepsverband langs diverse nationale parken in Tanzania. Ga je liever individueel, dan kun je boeken bij 333travel.nl, die maatwerk reizen naar Tanzania aanbiedt.

Beste tijd om naar Ndutu te reizen

Vanuit het oogpunt van het wild is de periode eind december / begin januari tot en maart met afstand de beste tijd om Ndutu te bezoeken. Dan worden alle kalfjes van de gnoe’s en zebra’s geboren en wemelt het er van de dieren. Het gras is kort en het wild gemakkelijk te zien. Het is dan tevens de droge tijd. Van (eind) maart tot en mei is, net als elders in Tanzania, de regentijd.

Hoe kom je in Ndutu

De Ndutu regio ligt niet ver van de grote weg van Arusha naar Serengeti en vlakbij de Ngorongoro krater. Het is dus vrij gemakkelijk te bereiken. Vanaf Ngorongoro moet je rekenen op ongeveer een uur rijden en vanaf Arusha is het ongeveer 3 uur rijden over doorgaans goede wegen. Ook Lake Manyara en het centrale deel van de Serengeti zijn in ongeveer 3 uur te bereiken. Ndutu wordt dan ook van gecombineerd met één van deze bestemmingen.

Overnachtingen Ndutu

Reis je op eigen houtje en zoek je een goede overnachtingsplek in Ndutu, dan bevelen wij de Lake Ndutu Luxury Tented Lodge aan. Deze lodge ligt vlakbij het Lake Ndutu (what’s in a name?) en heeft een buiten zwembad, bar en restaurant. Daarnaast is er nog het Gnu Ndutu Camp, dat iets simpeler is, maar prima mogelijkheden biedt. Gezien de nabijheid van Ngorongoro kun je er natuurlijk ook voor kiezen daar te overnachten en een dagtocht naar Ndutu te maken. In dat geval zou je kunnen kiezen voor de duurzame lodge Pakulala Safari Camp, of bijvoorbeeld Ngorongoro Serena Safari Lodge.