Zoek & boek

Mount Kilimanjaro

 • Wildlife in Serengeti National Park
 • Paradijselijke zandstranden van Zanzibar
 • Betoverende safari's
 • Prachtige natuur

Mount Kilimanjaro

Mount Kilimanjaro ligt in het noordoosten van Tanzania, nabij de grens met Kenia en wordt vaak gezien als één losstaande berg, maar in feite is het een massief met verschillende toppen dat ongeveer 45km bij 90km groot is. De hoogste top ervan, Uhuru Peak, is met 5895 meter boven zeeniveau de hoogste berg van het continent Afrika. Als je de Kilimanjaro wel als een enkele berg beschouwt, zoals vaak wordt gedaan, dan is het de hoogste losstaande berg ter wereld. De top is zelfs zo hoog dat deze is bedekt met een gletsjer en diverse ijsvelden. Het Kilimanjaro-massief bestaat uit diverse vulkanen, die zijn ontstaan tussen 2,5 miljoen en 125.000 jaar geleden. De meeste vulkanen zijn uitgedoofd, maar de hoogste top, de Kibo wordt als een slapende vulkaan beschouwd. Er zijn echter geen uitbarstingen geweest in de recente geschiedenis. De top van de Kilimanjaro is volgens officiële bronnen voor het eerst bereikt door de Duitser Hans Meyer en de Oostenrijker Ludwig Purtscheller in 1889. Tegenwoordig is het relatief eenvoudig om de Kilimanjaro te beklimmen en worden er vele tochten naartoe georganiseerd. Daarover meer verderop in deze tekst.

Mt. Kilimanjaro
Waar wacht je nog op?

Boek direct je vakantie naar Tanzania

Inheemse volkeren rondom Mount Kilimanjaro

Inheemse volkeren rondom Mount Kilimanjaro

Er wonen van oudsher diverse stammen rondom Mount Kilimanjaro, die de vruchtbare en waterrijke flanken van de berg bevolkten. Rond de Kilimanjaro in Tanzania wonen nu nog 3 inheemse stammen: De Masai, Ngasa en Wachagga. Deze laatste groep is veruit de grootste bevolkingsgroep.

Populaire safari’s bij de Mount Kilimanjaro

 

Klimaat Mount Kilimanjaro

De hoogste berg van Afrika, Mount Kilimanjaro ligt slechts 300km van de evenaar, maar is wel bijna 6000m hoog. Daardoor bestrijkt het hele Kilimanjaromassief vele klimaatzones, variërend van het bekende Tanzaniaanse savanne-klimaat aan de voet van het massief tot een hooggebergteklimaat met ijs en sneeuw op de allerhoogste toppen. Behalve de hoogte wordt het klimaat ook sterk beïnvloed door het feit dat Mount Kilimanjaro een geïsoleerde ligging heeft ten opzichte van andere bergen. Net als in de meeste gebieden in Tanzania kent ook de Kilimanjaro twee regentijden en twee droge seizoenen. 

Klimaat Mount Kilimanjaro
Ik wil meer weten over

Mikumi National Park

Ik wil meer weten over

Arusha National Park

Mount Kilimanjaro beste reistijd

Mount Kilimanjaro beste reistijd

De natste periode is van februari tot en met mei, wanneer er zeer veel neerslag kan vallen. Een korte en veel minder natte regentijd is in november en december. De zuidelijke hellingen vangen daarbij meer neerslag dan de noordelijke hellingen (als gevolg van de heersende winden). De droogste periode is van juli tot en met oktober en een korte droge periode is in januari. In de natste zone, de zogenaamde hellingsbossen tussen 2000m en 2500m hoogte, valt jaarlijks gemiddeld 3000mm regen (ter vergelijking: In De Bilt valt ongeveer 800mm neerslag). De maximumtemperaturen aan de voet van de berg variëren van 20°C in de koelste maand juli tot 29°C in de warmste maanden januari en februari. Op de berg zelf zal het uiteraard, als gevolg van de hoogte koeler zijn en is met name ’s nachts vorst niet ongewoon.

Top 5 accommodaties

Populaire accommodaties

Mkomazi Hotels and Camps

 • Eenvoudige, betaalbare accommodatie
 • Ruime hotelkamers
 • Ideale ligging
 • Goed ontbijt en restraurant
 • Luchthavenshuttle

Camp Bastian Mikumi

Mikumi
 • Groot buitenzwembad
 • Ruime hotelkamers
 • Heerlijk restaurant
 • Ideale ligging
 • Fraai uitzicht

Tan-Swiss Lodge

Mikumi
 • Prachtig en natuurlijk gelegen
 • Ruime en mooie kamers
 • Groot buitenzwembad
 • Goed restaurant en ontbijt
 • Gratis wifi en parkeergelegenheid

Voyage Village

Mikumi
 • Geweldige ligging
 • Keurig verzorgde kamers
 • Roomservice
 • Prachtig uitzicht op de bergen
 • Grote tuin met terras

Kilimanjaro beklimmen

Het beklimmen van de Kilimanjaro is één van de populairste toeristische activiteiten van Tanzania en een absoluut hoogtepunt tijdens een reis naar Tanzania. Een goed geoefende wandelaar kan, zonder de hulp van klimmateriaal, de Kilimanjaro in 7 tot 10 dagen beklimmen. Dat is inclusief het acclimatiseren aan de grote hoogte. Het is niet aan te raden om op eigen gelegenheid deze hoge berg te beklimmen. Wil je de Kilimanjaro beklimmen, boek dan een individuele of groepsreis met gids(en) en eventueel dragers die ook voor tenten en proviand kunnen zorgen. Let daarbij ook op de route die de touroperator aanbiedt. Er zijn namelijk verschillende routes die verschillende delen van de berg kiezen met elk zijn eigen landschap, vegetatie, klimaat en moeilijkheidsgraad.

Kilimanjaro beklimmen
Mount Kilimanjaro hoogte

Mount Kilimanjaro hoogte

Een ander zeer belangrijk aspect van een beklimming van de Kilimanjaro is de hoogte. Hierdoor is het van belang om de tijd te nemen (minimaal 7 dagen) en niet te veel afstand per dag af te leggen zodat het lichaam kan wennen aan de hoogteverschillen. Je moet dus wel fysiek en conditioneel goed zijn om een beklimming te overwegen! Betrouwbare partners die beklimmingen van de Kilimanjaro aanbieden zijn: Getyourguide.nl (8 dagen in een privégroep), Sawadee (16 daagse reis waarvan 7-daagse wandeltocht naar de top van Uhuru-Peak, aangevuld met gamedrives in Lake Manyara N.P. en Tarangire N.P.) en Riksja Travel, die meer gericht zijn op individuele toeristen en meerdere opties aanbieden voor een beklimming van de Kilimanjaro: een uitgebreide tocht en een “easy going” tocht, waarbij je in 2 a 3 dagen de heuvels rondom de berg verkent. Veel toeristen combineren een beklimming van de Kilimanjaro met een aansluitende safari in één van de vele safariparken die Tanzania rijk is, of met een strandvakantie op het idyllische Zanzibar. Het eerder genoemde Sawadee zou dit voor je kunnen verzorgen. Ook AfrikaPlus biedt verschillende opties voor een strandvakantie op Zanzibar aan.

Hoe kom je bij Mount Kilimanjaro?

De Kilimanjaro ligt in het noorden van Tanzania, niet ver van de stad Arusha. Daar is de internationale luchthaven Kilimanjaro International Airport. Dit is voor de meeste bezoekers aan Kilimanjaro de luchthaven waar zij binnenkomen. Onder andere KLM biedt directe vluchten aan vanuit Europa naar Kilimanjaro International Airport. Uiteraard zijn er ook diverse andere Europese luchtvaartmaatschappijen die directe of indirecte vluchten aanbieden naar Arusha. Vanuit je verblijf in of rond Arusha word je vervolgens door je touroperator over de weg naar het beginpunt van je trekking naar de top van de Kilimanjaro gebracht.

Hoe kom je bij Mount Kilimanjaro

Overnachtingen Kilimanjaro

Overnachten op de berg zelf doe je meestal in een tent, die wordt verzorgd door de touroperator waar je de reis boekt of die al aanwezig zijn op de kampeerplaatsen. Voor en na de trekking zul je vaak verblijven in Arusha, dat als uitvalsbasis wordt gebruikt en waar het internationale vliegveld is met ook voldoende binnenlandse verbindingen. Indien je zelf accommodatie in Arusha wilt regelen dan bevelen wij de volgende plekken aan: De duurzaam reizen-accommodatie The Charity Hotel International; in het luxe-segment, met bijvoorbeeld zwembad, Gran Melia Arusha; terwijl je in het budgetsegment zou kunnen kiezen voor het Karibu Heritage House. Ga je liever voor een appartementje? Denk dan eens aan Dexter Homes, dat ook een zwembad biedt. In de buurt van het vliegveld bevelen we Panone Hotels – Sakina of A1 Hotel and Resort (met gratis luchthavenshuttle) aan.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Vragen en of opmerkingen?

Joseph helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van de perfecte safari-lodge in de uitgestrekte wildernis van Tanzania of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van ongekende natuurlijke schoonheid? Vraag je je af hoe je het best de majestueuze Kilimanjaro kunt beklimmen of ben je op zoek naar de ongerepte stranden van Zanzibar?

Joseph
Joseph Tanzania expert
 • Wildlife in Serengeti National Park
 • Paradijselijke zandstranden van Zanzibar
 • Betoverende safari's
 • Prachtige natuur

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Tanzania voor je….