Mkomazi National Park, wild en afgelegen

Mkomazi National Park werd in 1951 opgericht als wildreservaat en is in 2006 gepromoveerd tot nationaal park. Het is een afgelegen park in het uiterste noordoosten van Tanzania, op de grens met Kenia, waar het aan het uitgestrekte Tsavo grenst. Samen met dit park vormt het een groot ecosysteem. Er is een wat minder grote verscheidenheid aan wilde dieren dan in de meeste andere nationale parken van Tanzania, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het prachtige landschap. Het is dan ook een ideaal park en zeker een bezoek waard als je houdt van afgelegen gebieden met een mooi en wild, bergachtig landschap waar je ook nog wilde dieren kunt spotten.

Mkomazi National Park Zwarte neushoorn

Het spectaculaire landschap van Mkomazi National Park

Ten noordwesten van het park ligt de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika en het is dan ook een ideale combi van safari in Mkomazi National Park en een beklimming van de met sneeuw bedekte Kilimanjaro. Het park zelf is bergachtig en heeft spectaculaire uitzichten. Verder komen er oude baobabbomen voor en vind je er veel acaciabomen en geïsoleerde rotsachtige heuvels.

Wild in Mkomazi National Park

Twee bewoners van het Mkomazi National Park springen eruit: de zeer bedreigde zwarte neushoorns en de Afrikaanse wilde hond. Naast deze twee dieren kun je het volgend wildlife tegenkomen in Mkomazi: Oryx (ook wel gemsbok), olifant, zebra’s, giraffen, leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden (cheeta’s), koedoes, buffalo’s, gazellen. Daarmee is er dus kans om in dit park de bekende “Big-Five” te zien en met de relatief grote aanwezigheid van de neushoorn is dat zelf een vrij goede kans.

Mkomazi Rhino Sanctuary

Er wordt geschat dat er rond de 50 zwarte neushoorns in die reservaat leven, en dat is ongeveer 30% van de totale populatie zwarte neushoorns in heel Tanzania.

Vogels

Voor vogelliefhebbers is het Mkomazi National Park een paradijs! Er vliegen en lopen meer dan 400 verschillende soorten vogels rond. Enkele voorbeelden daarvan zijn de adelaar, parelhoenen, neushoornvogels, paarse hop en enkele zeer speciale vogels zoals de shelley’s spreeuw, de damarakakelaar en de drietraps tchagra.

Safari’s Mkomazi National Park

Het Mkomazi National park is een goedkoper alternatief voor de overige parken in het noorden van Tanzania en dat komt natuurlijk omdat het “uit de route” ligt van het bekende noordelijke rondje. Desalniettemin kun je er uitstekend safari doen. Zowel de bekende jeepsafari’s als wandelsafari’s.

Mkomazi National Park safari boeken

Een van de bekendste aanbieders van safari’s in Mkomazi National Park is Safaribookings.com. Deze touroperator heeft diverse mogelijke tours, zowel privé als in groepsverband.

Klimaat Mkomazi National Park en beste tijd om te reizen

Mkomazi heeft een klassiek droog klimaat, omdat het in de regenschaduw van hoge bergen als Kilimanjaro en Mt. Meru ligt. De échte droge tijd is van juni tot oktober en dat is dan ook de beste tijd om het wild in het park te spotten. Het landschap zelf is echter op zijn mooist tijdens de regentijd, die minder nat is dan elders in Tanzania, die grofweg duurt van november tot mei. Je moet rekenen op een dagtemperatuur van rond 30°C.

Hoe kom je in Mkomazi National Park

Tegenwoordig is Mkomazi redelijk bereikbaar met een auto. Vanaf de kustplaats Tanga is het ongeveer 4,5 uur rijden. Het park ligt niet zo ver verwijderd van de geasfalteerde weg tussen Arusha en Dar es Salaam. Het is ook mogelijk om een vlucht te charteren naar het vliegveld Kisima.

Overnachtingen Mkomazi National Park

Toeristische accommodaties in het park zijn bijzonder schaars. Een van de weinige opties die je er hebt is het Mkomazi Hotels & Camps, gelegen aan de rand van het park. Verder heb je nog de Jonsons Villas in het dorpje Same, dat aan de grote weg van Arusha naar Dar es Salaam ligt.