Mahale Mountains National Park, het huis van de Chimpansee

Mahale Mountains National Park ligt in het uiterste westen van Tanzania, aan het Tangayikameer. Hier deelt Tanzania een grens met de Democratische Republiek Congo. Het park is vernoemd naar de Mahale Mountains, die in het park liggen. Er zijn geen wegen in het park. De enige manier om het te verkennen is te voet. En het is uitsluitend bereikbaar per boot over het meer. Volop avontuur dus voor de reiziger die toch tot dit bijzondere stukje Tanzania doordringt!

Mahale Mountains National Park
Chimpansee

Wildlife in het nationale park: de Chimpansee

De Chimpansee. Dat is wat dit nationale park zo bijzonder maakt en voor veel reizigers toch de moeite waard om er via allerlei moeilijke routes naar toe te gaan. Het is één van de slechts twee plekken waar chimpansees in Tanzania beschermd worden. En gelukkig gaat het relatief goed met de populatie. Men schat dat er ongeveer 900 chimpansees in het park voorkomen. Naast chimpansees wordt Mahale Mountains National Park ook bewoond door leeuwen. Het is zelfs de enige plek waar beide soorten samenleven. Er komen ook vele andere apensoorten, miereneters, nijlpaarden en krokodillen voor net als 100 unieke vissoorten die in het heldere water van het meer zwemmen.

Activiteiten in en om het park

Chimpansee Safari

De voornaamste en veruit belangrijkste activiteit in Mahale Mountains National Park in Tanzania is de chimpansee safari. Dat doe je te voet, en soms vanaf het water. Het hangt namelijk van het seizoen af of deze mensapen hoog in de bergen zijn, of meer aan de oevers van het meer. Soms kan het een stevige wandeling zijn om de apen te bereiken. Je loopt dan door regenwoud, waar onder andere ook mangobomen en guavebomen staan. Chimpansees zijn dol op deze vruchten! Omdat chimpansees 98% van hun DNA met ons delen, zijn zij dus ook kwetsbaar voor dezelfde ziektes als wij. Het dragen van een mondkapje in de nabijheid van deze primaten is dan ook verplicht. Er gaat altijd een gids mee, die natuurlijk ook handig is in het volgen van sporen van de apen.

Overige activiteiten in Mahale Mountains National Park

In dit park draait het werkelijk allemaal alleen om de chimpansee. Heel veel meer is er niet te doen. ’s Avonds kun je de zonsondergang in het meer genieten en je kunt in het meer zwemmen of snorkelen.

Chimpansee safari Mahale Mountains National Park boeken

Niet veel aanbieders hebben een bezoek aan Mahale National Park en de chimpansees in hun (standaard) programma opgenomen. Wil jij er toch heen, wat we ons heel goed kunnen voorstellen, probeer het dan eens bij Vanverre. Zij bieden op maat gemaakte reizen naar Tanzania aan.

Klimaat in Mahale Mountains National Park

Het is er warm. De temperatuur is het hele jaar door vrij stabiel rond de 27°C. De natte tijd is van november tot april. Het is er dan vochtig en regent bijna dagelijks, maar niet de hele dag door. Dit is wel het moment dat het bos in bloei staat en er volop vlinders zijn. Het heeft dus zeker zijn charmes!

Overnachtingen in Mahale Mountains National Park

Het nationale park zelf heeft niet veel overnachtingsmogelijkheden. Je zou het stadje Katubuka dat verder naar het noorden ligt als uitvalsbasis kunnen nemen. Daar kun je verblijven in One Point Lodge of het Sunset Vista Hotel. Beide zijn tamelijk eenvoudig.