Lake Manyara National Park

Het Lake Manyara National Park is één van de beste safarilocaties van Tanzania. Met een oppervlakte van 330km² is het tevens één van de kleinere nationale parken van Tanzania (ter vergelijking: Texel is 463km² groot). Het park ligt in het noorden van het land, niet ver ten oosten van de wereldberoemde parken Serengeti en Ngorongoro Crater op zo’n 2 uur rijden van de plaats Arusha, dat ook een internationale luchthaven heeft.

Lake Manyara

Het hart van het park wordt gevormd door het op 960m hoogte gelegen alkalische Lake Manyara, dat onderdeel uitmaakt van de Oostelijke Riftvallei, waardoor er spectaculaire en hoge kliffen tot wel 400m hoog te zien zijn. Alkalisch betekent dat het water basisch is en dus een hoge PH-waarde heeft. Door het ondiepe water, minder dan een meter diep, staat het meer bekend om de vele trekvogels die er zijn zoals pelikanen, ooievaars en flamingo’s, die worden aangetrokken door de algen die er in het meer zijn. Het oppervlak van het water krimpt aanzienlijk in de droge periode.

Wildlife in het nationale park

Behalve de reeds genoemde trekvogels die voorkomen in het Lake Manyara National Park is het ook het thuis van diverse van Afrika’s bekende (grote) zoogdieren. Zo het park bekend om de grote hoeveelheid olifanten die er leven. Verder vindt men er buffels, bavianen, diverse soorten antilopen en de zeer beroemde boomklimmende leeuwen. De graslanden worden bevolkt door grote kuddes zebra’s en wildebeesten (ook wel gnoes genoemd) en giraffen. En natuurlijk zorgt het vele water ook voor de aanwezigheid van nijlpaarden. Ook de sierlijke Afrikaanse kraanvogel en pelikanen zijn er te vinden. Er komen ook meer dan 180 soorten vlinders voor in het park.

Wildlife in het Lake Manyara National Park

Landschap Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park ligt in de Riftvallei. Dit is de “Grote Slenk” die loopt van Syrië tot Mozambique en die een fantastisch landschap oplevert met hoge kliffen en scherpe afgronden. Deze “scheur” in de aarde is ontstaan door het uit elkaar drijven van de diverse platen. Behalve hoge kliffen wordt het landschap van Lake Manyara National Park gekenmerkt door bossen van acaciabomen, open graslanden en gebieden met moerassen, die natuurlijk elk weer hun eigen dieren trekken. Naast safari is dit park dus ook ideaal om een prachtig landschap te zien.

Klimaat Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park heeft, mede door de hoge ligging met toppen net boven de 2.000m een mild klimaat. De dagtemperaturen zijn er door het jaar heen vrij constant met zo’n 25°C tot 30°C en ’s nachts kan het er flink afkoelen. Er zijn 2 regenseizoenen, waarvan die in november / december doorgaans maar kort duurt en zich kenmerkt door buien die veelal in de middag vallen. De langere regentijd is van maart tot mei waarin het ook langduriger kan regenen. Daarbij is april de natste maand met de meeste regen, gemiddeld 160mm en met gemiddeld 19 regendagen.

Activiteiten in en om het park

Lake Manyara National Park staat bekend om de goede safarimogelijkheden. Naast de gebruikelijke jeepsafari’s is er in het Lake Manyara National Park in Tanzania nog veel meer te doen. Er worden door diverse aanbieders wandelsafari’s georganiseerd waarbij je met een (gewapende) gids door het park loopt om het wild te spotten. Daarnaast worden er kanosafari’s en nachtsafari’s aangeboden. Ook is er een 500m lange “Tree Top Walkway” waarbij je via hangbruggen van boomtop naar boomtop wandelt. Net buiten het park worden ook mountainbike tours aangeboden, waarbij men bijvoorbeeld de nabijgelegen plantages kan bezoeken. Nog veel meer mogelijkheden vind je op de site van safaribookings.com. Op deze site kun je safari’s, tours, excursies en andere activiteiten boeken voor zowel privéreizen als groepsreizen en voor diverse budgetten. Zij bieden ook de mogelijkheid om de vakantie uit te breiden met een strandvakantie naar het populaire Zanzibar.

Overnachtingen in en rond Lake Manyara National Park

Voor wie niet op-en-neer vanuit Arusha wil, of wie wat langer het park wil verkennen zijn er vele overnachtingsmogelijkheden rondom het park. Dit varieert van vakantiehuizen (zoals: Lilac Hideaway) tot lodges en luxe resorts met zwembaden en goede restaurants. Ook in het segment “duurzaam reizen” zijn er verschillende opties in de directe omgeving van het park. En natuurlijk worden er ook de bekende “tented camps” aangeboden. Eén van Manyara’s secrets is zonder meer het Lake Manyara Serena Safari Lodge Tanzania, gelegen net buiten het park. Dit hotel, in typische Afrikaanse stijl, met diverse types kamers en uiteraard een restaurant en zwembad biedt een prachtig uitzicht op de Tanzaniaanse savanne.