Kitulo Plateau National Park, “Serengeti of flowers”

Kitulo National Park ligt in het zuiden van Tanzania, vlak bij de grens met Malawi en bij het Lake Malawi. Het nationale park is slechts 413km² groot en daarmee een van de kleinste nationale parken van Tanzania. Het dient, in tegenstelling tot vele andere parken in Tanzania niet om de bescherming van dieren, maar juist om de lokale flora te beschermen. Daarmee is het een uniek Nationaal Park in Tanzania.

Kitulo Plateau National Park

Unieke flora in Kitulo National Park

Door de hoge ligging van het park, gemiddeld op 2600m hoogte op het Kitulo Plateau heeft het een gematigd klimaat en kunnen er vele soorten bloemen groeien, die de tropische hitte elders in Tanzania niet goed verdragen. De bescherming van deze unieke flora is het doel van dit park, dat pas in 2005 werd opgericht. Het park herbergt berggraslanden en bergbos, iets wat voor Tanzania tamelijk uniek is. Onder de 350 soorten planten bevinden zich talrijke soorten orchideeën. Daaranast vind je in het park onder andere geofyten, aloë’s, protea’s en geraniums. Een deel van deze planten en bloemen komt enkel in dit gebied voor. Tijdens de natte tijd is het park een prachtige bloemenzee. Botanici noemen het park daarom vaak ook “The Serengeti of Flowers”.

Bezienswaardigheden in de buurt van Kitulo National Park

Niet ver van het Kitulo National Park ligt het Kipengere Mpanga Game Reserve. Dit reservaat is onze geheime tip en heel goed te combineren met Kitulo National Park. Kipengere Mpanga Game Reserve heeft een prachtige natuur met bergen, watervallen (in en net na de regentijd) en eveneens vele bloemen en diverse diersoorten.

Safari in Kitulo National Park

Door de afwezigheid van groot wild in het Kitulo National Park zijn er geen safarimogelijkheden. De fauna beperkt zich er tot vlinders, (kleinere) vogels en reptielen zoals hagedissen.

Het weer in Kitulo National Park

Door de hoge ligging van het park zijn de temperaturen er gematigd. Dat is de reden van de vele bloemen en planten die er groeien. Behalve door de hoogte wordt het weer ook beïnvloed door de nabijheid van het grote Lake Malawi. De maximumtemperaturen variëren er tijdens het jaar tussen 14.5°C in augustus en 18°C december. Minimumtemperaturen in augustus kunnen dicht bij het vriespunt liggen. Het regenseizoen is van oktober tot mei en gedurende een jaar valt er ongeveer 1600mm regen in het park.

Hotels en overnachtingen bij Kitulo National Park

In het nationale park zelf zijn geen hotels. Je bent voor overnachtingen dan ook voornamelijk aangewezen op de plaats Mbeya, dat ongeveer 50km naar het westen ligt. Daar zijn diverse mogelijkheden. De twee hotels die wij daar aanbevelen zijn Mbeya Hotel, met familiekamers en het GR City Hotel. Beide hotels hebben kamers met airconditioning, een flatscreen tv en eigen badkamer en liggen centraal in de stad. Naast deze hotels zijn er nog opties bij particulieren thuis. Zo biedt La Domek Vacation Rental een appartement aan. Daarnaast is er Riverbank fish Farm & Campsite in de plaats Kiwira dat dicht bij het Kitulo National Park ligt.