Katavi National Park, ongerepte natuur en massa’s dieren voor avonturiers!

Het Katavia National Park is één van de meest afgelegen nationale parken van Tanzania. Het safaripark ligt in het westen van Tanzania en werd in 1974 opgericht. Het is bijna 4500km2 groot (net iets kleiner dan de Nederlandse provincie Noord-Brabant) en daarmee het 3e grootste park van heel Tanzania en tegelijkertijd één van de minst bezochte parken van het land, waar minder bezoekers per jaar komen dan in Serengeti per dag! Er wordt zelfs beweerd dat er in het park meer leeuwen dan toeristen te zien zijn! Het park bestaat uit een landschap van grasvlaktes, moerassen, bossen en meren.

Safari in het Katavi National Park

Door de vele graslanden en watertjes trekt het Katavi National Park een grote hoeveelheid wild aan. De echte eyecatcher daarbij zijn de grote kuddes Afrikaans buffels die over de vlaktes trekken om er te grazen. De ideale leefomstandigheden in Katavi National Park trekken ook enorme hoeveelheden olifanten, zebra’s, giraffen, wildebeesten (gnoes), impala’s, reebokken en diverse andere grotere en kleinere grazers aan. Die zijn op hun beurt natuurlijk weer een lekker hapje voor leeuwen en gevlekte hyena’s die er dan ook in grote getalen voorkomen. En het vele water in het park is het domein van nijlpaarden en krokodillen. Daarnaast leven er in het park meer dan 400 vogelsoorten.

Afrikaanse buffels Katavi National Park
Afrikaanse buffels

Safari per jeep of te voet

De meeste safari’s in Katavi vinden plaats in een open jeep vanuit de lodge waar men verblijft, maar er worden ook wandelsafari’s georganiseerd. En voor de echte avonturiers is er de mogelijkheid tot fly kamperen.

Safari Katavi National Park boeken

Geen enkele aanbieder heeft een bezoek aan Katavi National Park in het (standaard) programma opgenomen. Wil jij er toch heen, wat we ons heel goed kunnen voorstellen, dan ben je aangewezen op touroperators die reizen op maat naar Tanzania aanbieden. Zo’n aanbieder is bijvoorbeeld Vanverre. Ook 333Travel.nl biedt individuele, en dus op wens afgestemde, reizen naar Tanzania aan.

Hoe kom je in Katavi National Park?

Het park heeft een primitief vliegveldje waar chartervluchten kunnen landen. Die komen dan meestal uit Dar es Salaam of Arusha. Over de weg is Katavi National Park te bereiken vanuit het 550km zuidelijker gelegen Mbeya. Deze route wordt omschreven als “heftig en spectaculair”. Voor de echte avonturier dus! Via openbaar vervoer is het nagenoeg onbereikbaar.

Klimaat in Katavi National Park

In Katavi National Park is het het hele jaar door warm. De dagtemperatuur is het hele jaar door vrij stabiel rond de 32°C. s’Nachts is het er rond 20°C. De droge tijd is van juni tot en met oktober en dat is ook de beste tijd om het park te bezoeken omdat het wild zich dan vaak verzamelt rond de overgebleven waterpoeltjes.  De natte tijd is van november tot en met april. Het is er dan vochtig en regent bijna elke dag, maar niet de hele dag door. Door het hoge gras is het moeilijk om de (kleinere) dieren te zien. Bovendien zijn de meeste accommodaties gesloten. Dit is dus geen goede tijd om Katavi te bezoeken.

Overnachtingen in Katavi National Park

Overnachtingsmogelijkheden in Katavi zijn beperkt en bestaan uit enkele lodges, die meestal vrij prijzig zijn en een handvol camps. Enkele voorbeelden zijn Mbali Mbali Katavi Lodge en Katavi Wildlife Camp. Wil je de reis naar Katavi ondernemen vanuit Mbeya dan zijn daar wel enkele hotels: Mbeya Hotel of de Utengule Coffee Lodge, net buiten de plaats.