Arusha National Park, vulkanisch safaripark

Arusha National Park is voor veel bezoekers aan het noorden van Tanzania een “opwarmertje” voor de andere safariparken. En dat is niet helemaal terecht want het heeft heel veel te bieden, vooral ook op landschappelijk vlak. Het hart van het Arusha National Park wordt namelijk gevormd door Mount Meru en biedt mooie uitzichten vanuit het park. Deze vulkaan is met 4556m hoogte de 2e hoogste top van Tanzania, na Mount Kilimanjaro, die op de achtergrond ook zichtbaar is vanuit het park. De ingang van het Arusha National Park ligt op slechts 25km van de stad Arusha en is vanuit die stad gemakkelijk te bereiken. Bovendien ligt het op slechts 35km van Kilimanjaro International Airport. Het ligt dus zeer gunstig vanuit de uitvalsbasis Arusha.

Arusha National Park

Landschap Arusha National Park

Zoals al is aangegeven, heeft het Arusha National Park landschappelijk veel te bieden. Dat komt door de ligging van Mount Meru in het park, die met zijn bijna perfect vulkanische kegel en door zijn hoogte een verscheidenheid aan landschappen heeft gecreëerd, zoals groene bossen op de hellingen en een spectaculaire krater. In het park ligt nog een krater, de Ngurdoto krater, die een moerassige landschap heeft gevormd en ook wel “Klein Ngorongoro” wordt genoemd. Daarnaast bevinden zich in het noordoosten van het park de Momella meren. Deze alkalische meren hebben verschillende algen en staan bekend om de vele migrerende watervogels. Tot slot bestaat het park uit savannes. Een grote afwisseling van landschappen dus op een vrij klein oppervlak, en dat maakt het Arusha National Park een zeer interessant park om te bezoeken.

Arusha National Park safari

De eyecatcher van Arusha National Park is de zeldzame zwart-witte Colobus aap. Deze aapsoort heeft een hele lang staart en mist een duim, daarvoor in de plaats heeft het een stompje. Vandaar de naam colobus, wat is afgeleid van het Griekse “kolobos”, wat “stompje” betekent. Naast deze aapsoort komen er in Arusha National Park nog 3 aapsoorten voor, te weten: bavianen, vervet aap en blauwaap. Enkele andere dieren die men in Arusha National Park vindt zijn talrijke giraffen, buffels, zebra’s, olifanten, impala’s, waterbokken, bosbokken en zwijnen. De vogelstand in het park is, mede door de eerder genoemde meren, met meer dan 200 vogelsoorten, waaronder flamengo’s en ibissen, indrukwekkend te noemen.

Kanotocht over de Momella meren

Het is mogelijk om een kanotocht over de Momella meren te maken. Dan zie je vanuit de boot, onder begeleiding van een ervaren ranger, diverse dieren en kun je vanaf het water vaak Mount Meru en Mount Kilimanjaro zien.

Wandelen in Arusha National Park

In tegenstelling tot vele andere nationale parken in Tanzania biedt het Arusha National Park uitgebreide wandelmogelijkheden. Dat varieert van wandelsafari’s tot wandelingen om en langs de vele meertjes tot 3-daagse trekkings naar de top van Mount Meru.

Bijzonderheidje

Een leuk en noemenswaardig bijzonderheidje van het Arusha National Park is de vijgenboom die in het park staat, die zo breed is dat het mogelijk is om met een safari-jeep door de stam heen te rijden.

Vijgenboom Arushan National Park

Arusha National Park safari boeken

Er zijn enkele touroperators die safari’s naar Arusha NP aanbieden. Vrijwel altijd is dat vanuit Arusha en in combinatie met andere noordelijke safariparken. Wil je voor een wat kortere trip gaan, waar Arusha National Park onderdeel van uitmaakt, dan bevelen we je het 3-daagse pakket van Safaribookings.com aan. Ook Riskjatravel.nl biedt (kano-)safari’s in Arusha National Park aan als bouwsteen voor een complete reis naar Tanzania of Kenia. Een ander voorbeeld waar je individuele reizen kunt boeken is 333travel.nl. Bij hen kun je wellicht Arusha National Park in het programma laten opnemen. Verder heb je natuurlijk goede kansen als je lokaal in Arusha een safari boekt.

Klimaat in Arusha National Park en beste tijd om te reizen

Arusha National park heeft een klimaat dat omschreven wordt als “mild”. Het droge seizoen is van juni tot en met september en januari / februari. De lange regentijd is van maart tot en met mei en in november en december is een korte, minder hevige, regenperiode. De temperaturen liggen vanwege de hoge ligging nooit echt hoog en zijn overdag rond de 20 tot 22 graden en ’s nachts is het fris. Mocht je Mount Meru willen beklimmen dan kun je dat het beste doen in de periode juni tot en met februari, wanneer het over het algemeen droog is. Alleen november staat bekend als de “korte regentijd”.

Overnachtingen Arusha National Park

In het park zelf zijn geen overnachtingsmogelijkheden. Zeer dichtbij de toegang van Arusha National Park vonden wij echter wel Meru Mbega Lodge en de Kilimanjaro Eco Lodge.

Vanwege de ligging nabij de stad Arusha zullen de meeste mensen bij een bezoek aan Arusha National Park echter hun overnachting plannen in Arusha zelf, waar heel veel keuze is. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Hotels Arusha

Eén van de meest luxueuze hotels van Arusha is het Gran Melia Arusha. Dit 5*-hotel heeft een groot buiten zwembad, fitnesscentrum, sauna en een service op topniveau. Een ander tophotel in Arusha is het Panone Hotel – Sakina. Dit hotel heeft familiekamers en een kinderspeelplaats en is dus populair bij gezinnen die Arusha of Tanzania willen bezoeken. Het Charity Hotel International is een goede optie voor mensen die graag verblijven in een hotel met oog voor duurzaam toerisme. Voor mensen die in het lagere segment een hotel in Arusha zoeken is Arusha Tourist Inn Hotel of het Meru Hostel een optie. Een veel uitgebreider aanbod hotels in Arusha vind je op booking.com.

Overige overnachtingsmogelijkheden

Wil je niet in een hotel overnachten maar zoek je bijvoorbeeld een Bed & Breakfast in Arusha, dan heb keuze uit bijvoorbeeld Utmaduni House B&B of Mina Chai House BNB. Booking.com biedt ook diverse appartementen en hostels aan.