De populairste wildparken van Tanzania

We kennen Tanzania allemaal van de fantastische safarimogelijkheden. En dat klopt ook! Het aantal wildparken in Tanzania is groter dan waar ook in Afrika en alle bekende Afrikaanse dieren komen er voor, sommige zelfs in zeer grote aantallen. Tanzania kent 22 nationale parken, de meeste daarvan zijn bedoeld om als wildpark de daar levende dieren te beschermen. Ook zijn er talrijke reservaten en private “game reserves”. Voor wie van safari houdt is Tanzania dus een echt walhalla!

wildparken Tanzania

Omdat Tanzania zo groot is worden voor de overzichtelijkheid de wildparken meestal onderverdeeld naar ligging, dus de noordelijke parken, zuidelijke wildparken, etc. Daarbij zijn de parken in het noorden veruit het bekendst en het meest bezocht. Dat komt door de goede infrastructuur aldaar en omdat de stad Arusha een internationale luchthaven heeft waar toeristen hun reis kunnen beginnen. Hieronder benoemen we de meeste bekende wildparken van Tanzania, maar de meeste andere die we elders op onze website benoemen zijn zeker ook zeer de moeite waard en hebben elk hun eigen unieke ecosysteem en derhalve unieke flora & fauna.

Serengeti National Park

De bekendste van alle wildparken in Tanzania (en misschien wel in de hele wereld) is natuurlijk Serengeti National Park. De naam Serengeti betekent in Masaai taal “Eindeloze vlakte”. En dat is een toepasselijke naam voor dit enorme, noordelijke, wildpark dat met ruim 30.000km2 bijna 2/3 van het oppervlak van Nederland beslaat! De helft daarvan is beschermd in het Serengeti National Park.

De grote trek van Serengeti

Waar iedereen Serengeti van kent is natuurlijk de Grote Trek. Honderdduizenden zebra’s en gnoes (ook bekend als wildebeesten) trekken er het hele jaar door rond, achter de regens aan en dus naar de plekken waar voedsel is. Zij trekken hongerige roofdieren aan en zo is er een schouwspel van miljoenen dieren die er over deze uitgestrekte grasvlaktes trekken. Een uitstekende plek dus om een safari te doen, en daarom is het ook zo beroemd.

Grote trek serengetie

Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro is formeel geen nationaal park, maar wel een beschermd natuurgebied waar het wemelt van de dieren. Het gebied, dat ook in het noorden van Tanzania ligt, grenst aan de Serengeti en vormt er een groot ecosysteem mee. Het hart van dit wildpark wordt gevormd door de Ngorongoro Krater. In de krater van deze uitgedoofde vulkaan stikt het van de wilde dieren. Naast de bekende Big Five (het is de beste plek in Tanzania om een neushoorn te spotten) tref je er ook giraffen, hyena’s, struisvogels, flamingo’s en vele andere dieren. Ook landschappelijk is dit wildpark zeer de moeite waard. Voor de vele touroperators in Tanzania is het dan ook een vaste stop voor safari.

Lake Manyara

Hou je van vogels? Dan is Lake Manyara National Park voor jou the place to be! Dit wildpark op de noordelijke route bestaat uit een heel groot, ondiep meer en de omliggende bergen. Het ondiepe water trekt vele vogels, waaronder flamingo’s, pelikanen en ooievaars aan. Daarnaast komen er bavianen, diverse soorten antilopen en boomklimmende leeuwen voor. Het kleine wildpark wordt beschouwd als een van de beste safariparken van Tanzania.

Tangarire National Park

Het Tangarire National Park ligt eveneens in het noorden van Tanzania. Dit wildpark wordt beschouwd als “home of the elephant”. Zie je hier geen olifanten, dan zie je ze nergens! De vegetatie in het wildpark, met gras, losse boompjes en veel water is ideaal voor deze kolossen en ze komen er dan ook massaal voor. Daarnaast vind je in dit wildpark onder andere ook zebra’s, gnoes, giraffes, dikdiks en diverse roofdieren.

Selous Game Reserve en Nyerere National Park

Het Selous Game Reserve is het grootste wildpark van Tanzania en is zelfs groter dan Nederland! Het wildpark ligt in het zuiden van Tanzania, is erg afgelegen en wild. Het is een van de weinige plekken in Tanzania waar je nog een vrij goede kans hebt om de Afrikaanse wilde hond te spotten. Daarnaast komen er onder meer buffels, leeuwen, olifanten, zebra’s, nijlpaarden en grote groepen giraffes voor. Het is zeker de moeite waard om dit wildpark te bezoeken, er zijn diverse aanbieders van safari’s. Het noordelijke deel van het ecosysteem werd in 2019 onder gebracht in het Nyerere National Park.

Gombe Stream National Park

Wil je chimpansees in het wild zien? Ga dan naar Gombe Stream National Park! Dit wildpark ligt in het uiterste westen van Tanzania, gelegen aan Lake Tangayika en is een van de weinige plekken waar deze mensaap nog voorkomt in het wild. Het is ook de locatie waar de wereldberoemde Jane Goodall haar onderzoek deed. Naast de chimpansee vind je in dit wildpark nog 4 andere apensoorten. Er zijn verschillende safarimogelijkheden in dit park. Meestal ga je er per vliegtuig naar toe.