Usambara Mountains, paradijs voor hikers

Houd jij van hiken en zoek je afwisseling van de safari’s in Tanzania? Dan zijn de Usambara Bergen “the place to be”! De bergketen ligt in het noordoosten van Tanzania, net ten zuiden van de grens met Kenia, en niet ver van Mkomazi National Park, waar het eventueel mee gecombineerd kan worden tijdens je safari in Tanzania. Het hoogste punt van de bergketen is Chambolo Peak, die 2289 meter boven zeeniveau ligt. De Usambara bergen zijn onder te verdelen in een westelijk en oostelijk deel, dat wordt gescheiden door een circa 4 kilometer lange vallei. De eerste bewoning van het gebied gaat ca. 1,5 miljoen terug en ook nu zijn er nog authentieke en pittoreske dorpjes waar nauwelijks toeristen komen.

Usambaragebergte Tanzania

Het landschap van Usambara Mountains

De Usambara bergen zijn weelderig en groen. De bergen zijn bedekt met maagdelijk tropisch regenwoud, dat lange tijd geïsoleerd is geweest. Behalve regenwouden heb je in de Usambara Mountains ook nog nevelwouden, graslanden en agrarisch land.

Natuur in Usambara Mountains

Doordat het gebied lange tijd geisoleerd was, komen er vele bijzondere planten en diersoorten voor die alleen in dit gebied voorkomen (endemisch). 25% van de meer dan 2000 plantensoorten zijn uniek voor dit gebied. Op het gebied van diersoorten gaat het vooral om weekdieren, reptielen en amfibieën en vogels.

Usambara Mountains activiteiten

Een van de belangrijkste activiteiten in dit prachtige berggebied is bergwandelen. Dat kan het beste vanuit het westelijke gedeelte vanuit de stad Lushoto. Het is aan te bevelen om een lokale gids te huren voor de wandeling(en).

Mambo grotten

De grotten in de buurt van het dorp Mambo zijn waarschijnlijk ontstaan als gevolg van een aardbeving.  Er zijn sporen bewoning in de grotten van misschien wel 1,5 miljoen geleden.

Amani Nature Reserve

Het Amani Nature reserve werd in 1997 opgericht en heeft als doel om de unieke flora en fauna van het oostelijke deel van de Usambara Mountains beter te beschermen. Het reservaat bestaat uit tropisch nevelwoud. Voorbeelden van dieren die er voor komen zijn bijzondere kikkers, libellen, kevers, vlinders en weekdieren. Verder komen er apen en vele vogels voor.

Amani Nature Reserve
Amani Nature Reserve

Klimaat Usambara bergen en beste tijd om te reizen

Het klimaat in de Usambara bergen verschilt van het klimaat elders in Tanzania. Vooral in de zin van dat het er het hele jaar door wel kan regenen, in tegenstelling tot andere plekken in het land, waar twee duidelijke regentijden zijn. Evengoed zijn de natste maanden, net als in de rest van Tanzania de maanden maart tot en met mei. Veel wandelpaden zijn dan mogelijk onbegaanbaar. In het oostelijke deel van het gebergte, dat dichterbij de oceaan ligt, valt iets meer regen dan in het westelijke gedeelte. Door de hogere ligging is het tamelijk koel in het gebergte. Dagtemperaturen boven de 30°C zijn een zeldzaamheid en in de nachten is het meestal koel. De warmste maanden zijn oktober tot en met december.

Hoe kom je er?

De toegang tot de Usambara bergen ligt op ongeveer 3 uren rijden over redelijk goede wegen van het kustplaatsje Tanga.

Overnachtingen Usambara Mountains

Voor de meeste toeristen zal de plaats Lushoto de uitvalsbasis zijn voor wandeltochten in de Usambara Mountains. Er zijn enige overnachtingsmogelijkheden in deze plaats. Het 2* Lawns Hotel is het enige echte hotel in de plaats heeft een restaurant en parkeergelegenheid. Daarnaast vind je er diverse homestays en appartementen. Voorbeelden daarvan zijn: Steven & Dayness Homestay, Challange Homestay en  Galapagos Homestay, dat iets buiten het dorp ligt. Verder ligt er in Lushoto nog het Milemeleni Guesthouse.