Lake Victoria

Lake Victoria, in het Nederlands ook wel Victoriameer genoemd, is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld. Behalve Tanzania zelf hebben ook Oeganda en Kenia een kust aan het Lake Victoria. Tanzania heeft echter grofweg de helft van de kustlijn. Het meer is maar liefst 69 484 km² in oppervlakte en daarmee bijna net zo groot als Nederland en België gezamenlijk! De hele kustlijn is maar liefst 3440km lang. Ondanks dit enorme is het niet dieper dan 80 meter. In het meer liggen ruim 3.000 eilanden, waarvan het grootste eiland aan Tanzania toebehoort. Wist je dat het Victoriameer één van de bronnen is van de Nijl, de langste rivier van Afrika, en één van de langste rivieren van de wereld?

Natuur in en rondom het Victoriameer

Langs de oevers van het Victoriameer zijn er op veel plaatsen moerassen, waar verschillende soorten papyrus groeien. Het wildlife in en rond het meer bestaat vooral uit de vele soorten vissen die er leven, maar liefst 2500 soorten (ter vergelijking: in Europa komen ongeveer 200 soorten zoetwatervissen voor). De meest bekende vis van het Victoriameer is de Victoriabaars, die daar overigens in de jaren 50 is uitgezet. Ook de in Europa veel gegeten tilapia komt er vandaan. De belangrijkste bron van inkomsten van de bevolking rond het meer is dan ook visserij, meer nog dan toerisme. Daarnaast wordt Lake Victoria bevolkt door nijlpaarden, die er tamelijk talrijk zijn.

visserij lake victoria

Toerisme rondom Lake Victoria

Lake Victoria is, zeker aan de Tanzaniaanse kant, nog relatief rustig qua toerisme. Daarmee is het een ideale bestemming voor toeristen die “off the beaten track” willen of een rustigere afwisseling zoeken van de talrijke safariparken die Tanzania rijk is. Toch is er genoeg te zien en te doen, op, in en rond het Victoriameer.

Rubondo Island National Park

Eén van onze tips is het Rubondo Island National Park, een typisch voorbeeld van een verborgen parel. Het rustige nationale park wordt gevormd door Rubondo Island en diverse kleinere eilandjes aan de zuidkust van het meer. Het park staat bekend om de vele vogels en vlinder. Daarnaast leven er ook giraffen, olifanten en chimpansees en andere apen. Er kan heel goed gewandeld worden langs de rotsachtige kusten van het eiland.

Saa Nane National Park

Saa Nane National Park is het kleinste nationale park van Tanzania. Het nationale park beslaat slechts 2,1km² en ligt op het gelijknamige rotsachtige eiland dat zich langs de zuidoost kust van het Victoriameer bevindt bij de stad Mwanza. Er komen veel (rots)hagedissen en vogels voor en staat dan ook bekend om de goede “bird watching” mogelijkheden.

Saa Nane National Park Lake Victoria

Maak een boottocht op het Victoriameer

In vele van de talrijke dorpjes en plaatsen die er aan Lake Victoria liggen is het heel goed mogelijk om een bootje of kano te huren en daarmee langs de kusten van het meer te varen. Zo kun je optimaal en in alle rust van de natuur en cultuur rondom het meer genieten.

Het weer bij het Victoriameer

Lake Victoria ligt op een hoogvlakte tussen twee armen van de Grote Slenk op ongeveer 1130 meter boven zeeniveau. Dat maakt dat de temperaturen enigszins getemperd worden. Het Victoriameer kent een korte regentijd in november en december, met af en toe een bui. De grotere regentijd is in maart tot en met juni, wat dan ook het laagseizoen is rond Lake Victoria.

Hoe kom je bij Lake Victoria?

Vanuit de rest van Tanzania bereik je Lake Victoria over de weg, met de bus of een huurauto met chauffeur of door de lucht. Een van de meest gebruikte uitvalsplaatsen rond het Victoriameer is de stad Mwanza, tevens de belangrijkste havenplaats in het Tanzaniaanse deel van het meer. Hier vindt men ook Bismarck Rock, een heel gek gevormd rotseilandje vlakbij de kust van de stad. Mwanza heeft ook een vliegveld met vluchten vanuit Dar es Salaam en Arusha en diverse overnachtingsmogelijkheden zoals het 5-sterrenhotel Leyshof of het Cleopatra Backpackers Hostel. De stad heeft vele restaurants en winkels.

Reis boeken naar Lake Victoria

Zoals aangegeven combineren vele reizigers een bezoek aan Lake Victoria met een safari elders in Tanzania. Er zijn dan ook diverse aanbieders en touroperators die dit soort combinaties aanbieden. Enkele bekende aanbieders zijn: Sawadee of VanVerre, die veelal individuele reizen aanbiedt.

Overnachtingen rondom Lake Victoria

Behalve het reeds genoemde Mwaza zijn er talloze plaatsen rondom het Victoriameer waar toeristen kunnen overnachten. Enkele van onze tips zijn: Hotel Tilapia (hoe toepasselijk!) in Mwanza en Wag Hill Lodge & Spa in Butimba, niet ver van Mwaza. Het ligt vlak aan het strand en heeft een eigen buiten zwembad. Liefhebbers van eco-toerisme kunnen terecht bij Eco-village homestay B&B, gelegen op het eiland Ukerewe, dat met een veerverbinding te bereiken is vanuit Mwanza.