Kraters Tanzania

Houd je van vulkanen en kraters en het bijbehorende prachtige landschap, met in het geval van Tanzania ook nog eens een behorende uitbundige begroeiing en dito dierenleven, dan kom je in Tanzania echt aan je trekken!

Door de ligging langs de breuklijn The Great Rift is en was er in Tanzania veel vulkanische activiteit. De bekendste berg van het land, Mount Kilimanjaro, is een mooi voorbeeld van een nog altijd actieve vulkaan met diverse kraters hoger op de berg. De bekendste vulkaan, of eigenlijk krater, van Tanzania is echter natuurlijk de Ngorongoro Krater. Maar Tanzania heeft nog een aantal kraters die moeite van een bezoekje waard zijn. We geven je op deze pagina een kort overzicht.

Ngorongoro Krater Tanzania

Met een diameter van 20km en een oppervlakte op de kraterbodem van 260km2 is de Ngorongoro Krater de grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel) van de wereld. De kraterbodem ligt zo’n 600m onder de kraterrand. In het midden van de krater ligt een zoutmeer. Wat nu nog enkel een hele grote krater is, was 2 miljoen jaar geleden een enorme vulkaan die uitbarstte en daarbij zijn top verloor. Tegenwoordig ligt de krater op een hoogte van 2200m boven zeeniveau. Deze indrukwekkend grote krater ligt in het noorden van Tanzania in het beschermde natuurgebied Ngorongoro Conservation Area, dat bij toeristen vooral bekend is om zijn uitbundige dierenwereld en geweldige safarimogelijkheden.

Empakaai Krater

De Empakaai Krater is de tweede krater in het Ngorongoro Conservation Area en ligt 40km ten noordoosten van de Ngoronogo Krater in de gelijknamige hooglanden. Wat Ngorongoro niet heeft en Epakaai krater wel is een kratermeer. Dit alkalische kratermeer bedekt het grootste deel van de kraterbodem en wordt bevolkt door grote groepen flamingo’s die in het ondiepe water langs de rand van het meer voedsel vinden. Het meer zelf is op het diepste punt 80m diep en wordt omringd door steile wanden van 300m hoog die bebost zijn. Een wandeling naar de bodem van de krater en terug duurt ongeveer 1½ uur en is zeker de moeite waard.

Olmoti Krater

De Olmoti krater ligt eveneens in de Ngorongoro Highlands en binnen de Conservation Area, ten noorden van de Ngorongoro Krater zelf. De Olmoti Krater is veel kleiner en ligt op 3700m. Olmoti Krater is te voet met een ranger te verkennen. Op de kraterbodem leven wilde dieren.

Olmoti krater tanzania