Mafia Island, goed bewaard geheim van Tanzania

Mafia Island is het kleinste en meest zuidelijk gelegen van de drie grote eilanden die voor de kust van Tanzania in de Indische Oceaan liggen. Het eiland ligt op circa 20km van de kust en heeft een oppervlakte van 394km2, waarmee het ongeveer vergelijkbaar is met het Nederlandse eiland Texel. Er wonen naar schatting slechts 40.000 mensen op het eiland. Bestuurlijk valt het eiland onder het district Pwani en dus niet onder Zanzibar, waar het ook historisch nooit bij heeft gehoord. Mafia Island is onderdeel van een kleine archipel met vijftien eilanden en tientallen zandbanken en atollen. Sommige van deze eilandjes zijn bewoond. De belangrijkste plaats op het eiland is Kilindoni, wat in het zuidwesten van het eiland ligt.

Mafia Island

Landschap en natuur Mafia Island

Mafia Island is onderdeel van een beschermd natuurgebied. Het eiland zelf en de wateren eromheen behoren tot een marinepark. In de wateren rondom het eiland komen walvissen, walvishaaien en roggen voor. Het is ook een plek waar veel schildpadden voorkomen. Op het land leven apen en de Blauwe Duiker. De kustwateren zijn vaak begroeid met mangroves.

Toerisme Mafia eiland

Omdat Mafia eiland onderdeel is van een beschermd natuurgebied mogen er maar een beperkt aantal toeristen het eiland bezoeken. Het is er om die reden dan ook aanzienlijk rustiger dan op het veel grotere Zanzibar. Dit gegeven en de parelwitte zandstranden met palmbomen en het turquoise zeewater maken Mafia Island een geliefde bestemming voor mensen op huwelijksreis en andere rustzoekers. Vanwege de koralen rondom het eiland is het ook een populaire bestemming onder duikers en snorkelaars.

Activiteiten op Mafia

Er zijn diverse activiteiten op Mafia te ondernemen. Indien je een dag niet op de prachtige witte zandstranden wilt liggen dan kun je gaan duiken, snorkelen of op walvissafari. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Kua Ruines of een van de vele kleine eilandjes rondom Mafia Island bezoeken.

Hoe kom je op Mafia Island

Er is een dagelijkse ferryverbinding tussen Mafia Island en Zanzibar. Deze overtocht duurt ongeveer 4 uur. Vanaf het vaste land is er een ferryverbinding vanuit Nyamasati, wat ten zuiden van Dar es Salaam ligt. Er wordt vermeld dat deze verbinding erg onbetrouwbaar en onregelmatig zou zijn. Wellicht is het daarom comfortabeler, en zonder meer sneller om naar Mafia te vliegen. Dat kan vanuit Dar es Salaam maar ook vanuit Arusha. Vanaf Dar es Salaam is de vlucht slechts 30 minuten. Er is ook een vliegverbinding met Zanzibar.

Reis naar Mafia Island boeken

Er zijn enkele reisorganisaties die Mafia Island aanbieden, veelal als “toetje” na een safari op het vaste land. Heb je interesse in een bezoek aan Mafia Island, kijk dan eens bij het aanbod van Safaribookers. Zij bieden diverse combinatiepakketten aan van safari en Mafia Island.

Het klimaat op Mafia Island

Net als heel Tanzania ligt Mafia Island zeer nabij de evenaar en bovendien natuurlijk op zeeniveau. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het op Mafia Island het hele jaar door warm tot heet is. Vanwege diezelfde ligging is er ook nauwelijks verschil in temperatuur door het jaar heen. Juli is de koelste maand, met 27°C en januari de warmste maand, wanneer het gemiddeld 31°C is. De minste regen valt in augustus, september, oktober waarbij het in die drie maanden niet geheel droog blijft. De meeste neerslag valt in de maanden maart tot en met mei.

Hotels en andere accommodaties op Mafia Island

Op Mafia Island zijn accommodaties te vinden variërend van super de luxe tot aan budget en guest houses. In het luxe segment zou je kunnen gaan voor Butiami Bustami Hotel. Het ligt in de hoofdplaats Kilindoni en heeft een zwembad en kamers met airconditioning. Vind je duurzaamheid belangrijk dan zijn er enkele opties: Maisara Mafia Beach Lodge, Big Blu Mafia Island Dive Resort of Chole Mjini Tree Houses. In het budgetsegment vonden we op Mafia Island het volgende voor je: het B&B Mafia Beach Bungalows Budget Accommodation.