De eilanden van Tanzania

Voor de kust van Tanzania liggen enkele grotere eilanden die vooral bekendstaan voor hun stranden, cultuur en, in het geval van Zanzibar, uitgaansleven. Op deze eilanden zijn geen safarimogelijkheden.

zanzibar

Zanzibar

Zanzibar is natuurlijk veruit het bekendste eiland voor de kust van Tanzania. Het heeft een autonome status binnen wat officieel de Verenigde Republiek Tanzania heet. Het eiland is ongeveer zo groot als de Nederlandse provincie Utrecht en er wonen naar schatting zo’n 800.000 mensen. De bekendste persoon van Zanzibar is de voormalige leadzanger van Queen: Freddy Mercury.

Toerisme op Zanzibar

Zanzibar is razend populair onder toeristen. Vaak wordt een safari op het vaste land van Tanzania afgesloten met een strandvakantie van een dag of vier op Zanzibar om daarna vanuit Zanzibar direct terug naar Europa te vliegen. De hagelwitte stranden van Zanzibar zijn voor veel toeristen onweerstaanbaar, maar ook de cultuur (een mix van Indische, Arabische en Afrikaanse culturen) heeft er veel te bieden en een bezoek aan de hoofdstad van het eiland, Zanzibar Town is dan ook zeker de moeite waard. Ook duiken en snorkelen is een populaire activiteit op Zanzibar.

Reizen naar Zanzibar

Vanuit diverse vliegvelden op het vaste land van Tanzania gaan lijnvluchten en charters naar het eiland Zanzibar. Ook is er een bootverbinding vanuit Dar es Salaam, die een half uur tot een uur duurt.

Pemba

Een van de andere grotere eilanden in de Indische Oceaan voor de kust van Tanzania is het eiland Pemba. Pemba is iets kleiner en ligt iets ten noorden van Zanzibar en bestuurlijk gezien hoort het ook bij Zanzibar. Dit eiland heeft een fraai heuvelachtig landschap en wordt omringd door andere kleine eilandjes en koraalriffen. Daarom is snorkelen en duiken er erg populair. Ook Pemba heeft prachtige stranden, die over het algemeen veel rustiger zijn dan die van Zanzibar. Pemba wordt meestal niet opgenomen in de standaardpakketten van reizen naar Tanzania. Wil je er toch heen, dan adviseren we je om contact op te nemen met Vanverre.nl, die maatreizen naar Tanzania aanbiedt.

Hoe kom je op Pemba,

Pemba heeft bootverbindingen met Zanzibar en met de kustplaats Tanga, waar het recht tegenover ligt. Ook zijn er vluchten vanaf Zanzibar, Dar es Salaam en soms Arusha.

Pemba

Mafia Island

Dit is het kleinste en met afstand minst bekende en minst bezochte van de drie grote eilanden voor de kust van Tanzania. En dat is opvallend, want dit schitterende eiland heeft veel te bieden! Het ligt wat verder naar het zuiden en is dus per boot ook wat minder makkelijk te bereiken. Het eiland ligt in een beschermd natuurgebied en de wateren rondom het eiland zijn rijk aan koraalriffen. Het staat dan ook bekend als een van de beste duikplekken ter wereld. Verder vind je op het eiland mangrovebossen, vele soorten tropische vogels, palmbomen, maar ook baobabbomen en parelwitte zandstranden. Ook is het eiland populair bij honeymooners vanwege de romantiek die het prachtige landschap biedt. Iets anders wat Mafia Eiland te bieden heeft wat je niet vindt op de andere eilanden is de walvis en de walvishaai, die rondom het eiland voorkomen door de voedselrijke wateren.

Walvishaai Mafia Island
Walvishaai

De kleinere eilanden

Onder de kleinere eilanden van Tanzania bevinden zich ook nog enkele die voor toeristen interessant zijn. We noemen Chumbe Island, een klein eilandje net voor de kust van Zanzibar, een privaat natuurreservaat met ecotoerisme. Dan is er Fanjove Island, dat ten zuiden van Mafia Island ligt en koraalriffen en privéstranden biedt.