Bergen in Tanzania

Tanzania is een bergachtig land. Het binnenland ligt vaak hoger dan 1.000m boven zeeniveau en op sommige plekken zelfs nog hoger. En dan zijn er de echte bergen. Die bestaan uit zowel losstaande bergen, veelal vulkanen, als uit echte gebergtes.

Mount Kilimanjaro

De bekendste van alle bergen in Tanzania is natuurlijk Mount Kilimanjaro. Met 5895m hoogte is dit niet alleen de hoogste berg van Tanzania, maar tevens van het hele continent Afrika. De Kilimanjaro ligt in het noorden van Tanzania en is een slapende vulkaan. In het Kilimanjaro bevinden zich meerdere vulkanen. De berg ligt in een beschermd natuurgebied – het Kilimanjaro National Park – en heeft, mede door de hoogte een geheel eigen klimaat. Op de top ligt zelfs nog een gletsjer. Verder naar beneden komt er steeds meer vegetatie, aangepast aan het daar heersende klimaat. Daarbij krijgt de westkant van het massief duidelijk meer regen dan de oostkant.

mount kilimanjaro

Tegenwoordig is het goed mogelijk voor elke geoefende wandelaar om de Kilimanjaro te beklimmen. Zo’n beklimming, meestal in groepsverband en met gids, duurt ongeveer 7 dagen. Hou wel rekening met de hoogte, waar veel minder zuurstof is!

Mount Meru

Een andere losstaande berg in Tanzania is Mount Meru. Deze 4562m hoge berg is eveneens een slapende vulkaan en ligt niet ver van Mount Kilimanjaro, ten noorden van de stad Arusha. De berg heeft vele kraters en een prachtig rotsachtig landschap. Ook deze berg kan door toeristen worden beklommen.

Mount Meru bergen Tanzania

Gebergtes Tanzania

Naast deze bekende losstaande bergen zijn er in Tanzania diverse gebergtes verspreid door het hele land.

Mahale Mountains

Een van die gebergtes zijn de Mahale Mountains. Dit gebergte ligt in het uiterste westen van Tanzania, aan Lake Tangayika. Het is een ruig en vooral onherbergzaam gebergte waar geen wegen zijn en waar men zich enkel te voet kan verplaatsen. Het is een van de laatste plekken op aarde waar chimpansees in het wild voorkomen. Er zijn een zeer beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden.

Usumbara Mountains

De Usambara Mountains worden ook wel als paradijs voor hikers omschreven. Er is een vrij uitgebreid netwerk aan wandelpaden. De bergketen ligt in het noordoosten van Tanzania en heeft een hoogste punt van 2289m. Het gebergte valt uiteen in een westelijk en oostelijk deel dat wordt gescheiden door een brede vallei. Je vindt er diverse grotten en verder hebben de Usumbara Mountains een unieke flora & fauna met 25% van de plantensoorten die er voorkomen, die nergens anders voorkomen.

Mufindi Highlands

De Mufindi Highlands zijn niet echt een gebergte, eerder een rollende heuvels met enkele toppen die er bovenuit steken. Het is landschappelijk interessant en afwisselend met ongerepte bossen. De gemiddelde hoogte is 1800m en daardoor is het er over het algemeen prettig toeven, het wordt er nooit echt heet namelijk. Een van de landschappelijke hoogtepunten van de Mufindi Highlands is de Isimila Stone Age Site, ook bekend onder de naam Iringa Gorge. Op deze plek nabij de plaats Iringa zijn prehistorische gereedschappen ontdekt waarvan men denkt dat deze tot 100.000 jaar oud kunnen zijn! Daarnaast bestaat de gorge uit enorme natuurlijke pilaren, waarvan sommige net op kastelen lijken. De plaats is goed met het openbaar vervoer of een private auto vanuit Iringa te bereiken.