Natuur in Tanzania

De natuur in Tanzania is zeer gevarieerd en overweldigend. Voor de meeste bezoekers aan Tanzania is de natuur de reden om naar het land af te reizen. Veel mensen denken bij natuur in Tanzania direct aan de welbekende safariparken, maar er is veel meer natuur in Tanzania die moeite waard is van een bezoek.

Wilde dieren

De nummer één als het gaat om natuur is het toch de zeer grote verscheidenheid aan wilde dieren die er in de vele natuurparken rondlopen, vliegen of zwemmen. Ook buiten de safariparken zijn er in Tanzania nog veel wilde dieren, hoewel deze op apen na toch minder vaak gezien worden.

De Big Five

Natuurlijk staat Tanzania vooral bekend om de aanwezigheid van de bekende “Big Five”: de vijf grote dieren uit het Afrikaanse dierenrijk: Olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn. De kans om ze te zien, zelfs op een dag, is in vele safariparken, waaronder Serengeti, vrij groot.

Ander wild

Maar behalve de Big Five komen er heel veel andere dieren voor in Tanzania. Enkele voorbeelden zijn de honderdduizenden zebra’s en gnoes die men over de steppen van de Serengeti kan zien trekken tijdens de Grote Trek, maar ook zijn er vele giraffes, bavianen, impala’s, hyena’s, gazelles, jakhalzen, slangen en de Afrikaanse wilde hond in de diverse parken. Op enkele plekken komt de zeer bedreigde chimpansee nog voor. De rivieren worden doorgaans bewoond door nijlpaarden en krokodillen. Ook voor vogelliefhebbers is Tanzania een walhalla.

Bergen

Hou je van bergen en berglandschappen, ook dan ben je in het gevarieerde landschap van Tanzania op de goede plek! Tanzania heeft diverse bergketens zoals Mufindi Highlands, Mahale Mountains en de Usambara Mountains die allemaal hun eigen specifieke karakteristieken hebben en totaal anders zijn dan de steppelandschappen. Denk daarbij aan de bossen die op de bergen groeien en die naarmate de hoogte groter wordt veranderen in vegetatie en daarmee ook in de dieren die er leven. Vele van deze bergketens hebben ook hun eigen specifieke microklimaat.

Usambara Mountains natuur in tanzania

Mount Kilimanjaro en Mount Meru

De echte eyecatchers onder de bergen in Tanzania zijn natuurlijk Mount Meru en de hoogste berg van Afrika, Mount Kilimanjaro (5895m boven zeeniveau). Beide bergen zijn losstaande slapende vulkanen die zich in het noorden van Tanzania bevinden, nabij de grens met Kenia. Op de Kilimanjaro ligt zelfs nog een gletsjer. Hoger op deze bergen vind je de typisch hooggebergte landschappen met woeste rotsen, sneeuw en steeds kleiner wordende begroeiing. Het is mogelijk om deze bergen individueel of in groepsverband met een gids te beklimmen, ook voor mensen die geen bergbeklimmers zijn. Je dient echter wel een geoefende wandelaar te zijn en er rekening mee te houden dat de trip zeker 7 dagen kost en dat je op grote hoogte komt (waar minder zuurstof is).

Bossen

Misschien niet iets waar je bij Tanzania, bekend van de steppes van Serengeti, meteen aan denkt, maar een behoorlijk gedeelte van Tanzania is nog bedekt met (tropische) wouden. Enkele van deze wouden zijn beschermd in nationale parken en daardoor ook relatief makkelijk te bezoeken, andere wouden liggen veel meer afgelegen. Voorbeelden van regenwouden in nationale parken zijn Udzungwa National Park en Mahale Mountains National Park.  Al deze bossen hebben hun eigen, deels unieke flora & fauna en deels zelfs hun eigen microklimaat.

Meren

Een ander kenmerkend onderdeel van de natuur van Tanzania zijn de vele meren die het land telt. Enkele daarvan, zoals Lake Victoria, Lake Tangariyka en Lake Malawi behoren zelfs tot de grootste meren van Afrika. De natuur rondom de meren wordt natuurlijk beïnvloed door het leven in en op het water. Dat zie je terug in de begroeiing, zoals riet en ook in de dieren, zoals een grote verscheidenheid aan watervogels.