Een avontuurlijke familiereis in Tanzania; genieten met het hele gezin

Tanzania is een fantastische bestemming voor familiesafari’s. Een familievakantie in Tanzania is namelijk avontuurlijk en leerzaam voor zowel volwassenen als kinderen. Dit Oost-Afrikaanse land staat bekend om zijn magische landschappen en grote hoeveelheid wilde dieren. Daarnaast heerst er een rijke mix van culturele en historische invloeden.

Een familievakantie in Tanzania biedt avonturen die je naar verschillende unieke plaatsen brengen. Van witte zandstranden en uitgestrekte savannes vol met wilde dieren, tot ruige bergketens en eeuwenoude vulkanen. Onderweg kunnen jullie de vriendelijke lokale bevolking ontmoeten, terwijl de kids voor het eerst kennis maken met nieuwe culturen.

Of je nu op safari gaat of een strandvakantie op Zanzibar plant: het hele gezin zal dol zijn op Tanzania!

Familiereis Tanzania
Familiereis Tanzania

Tanzania met kinderen

Tanzania biedt een geweldig verblijf voor het hele gezin. Voor kinderen is het een verrassende en unieke bestemming. Ze kunnen plezier beleven aan een breed scala aan activiteiten door het hele land; of het nu gaat om kanotochten, ontmoetingen met stamleden, het bezoeken van prehistorische vindplaatsen of oog in oog staan met wilde dieren.

Bovendien zijn er tal van gezinsvriendelijke kampen en lodges te vinden, waar iedereen aan zijn trekken komt. 

Bekijk onder andere deze toffe familiereis in Tanzania van Riksjatravel, die speciaal is gericht op een vakantie met kinderen. 

Tips voor het plannen van een familiereis in Tanzania

Zoals we al zeiden: Tanzania is een fantastische bestemming voor gezinnen, maar de key is een goede voorbereiding. En er zijn een hoop dingen die vooraf geregeld moeten worden…

Raadpleeg onder andere je arts voor medische voorzorgsmaatregelen, zoals vaccinaties. Bepaal daarnaast tijdens welke periode je door Tanzania wilt reizen. De beste reistijd is over het algemeen tijdens het droge, koelere seizoen van juni tot september.

Ook over de bestemmingen die je wilt aandoen moet worden nagedacht. In het Noorden en Zuiden van het land zijn de meeste accommodaties goed ingericht voor gezinnen. Soms worden er zelfs privéactiviteiten aangeboden. Andere delen van Tanzania zijn wellicht wat minder kindvriendelijk.

Zorg er ook voor dat je genoeg spelletjes en boeken meeneemt voor de kids. Reizen in Tanzania kan soms lang duren vanwege de afstand tussen bepaalde parken en de kwaliteit van de wegen. En je wilt het natuurlijk leuk houden voor iedereen!

Voordelen van een familiereis in Tanzania en Zanzibar

Familiereizen zijn misschien populairder in andere Afrikaanse landen, zoals Kenia, maar Tanzania heeft zo zijn voordelen.

Door de overvloed aan wilde dieren in de Serengeti en Ngorongoro, en dankzij de Grote Migratie, hoef je geen uren achter elkaar te turen naar lege landschappen. Reizen in het Noorden betekent bovendien korte reistijden. En dat is wel zo prettig wanneer je met kinderen reist!

Tijdens georganiseerde reizen brengen professionele gidsen de landschappen van de Lion King tot leven voor de kleintjes, terwijl de perfecte accommodatie ervoor zorgt dat iedereen aan het eind van de dag optimaal kan ontspannen.

En vergeet vooral de mogelijkheid om te eindigen aan een tropisch zandstrand niet. Ook op Zanzibar zijn bovendien genoeg leuke familieactiviteiten om te ondernemen. Of wat dacht je van een combinatie familiereis naar Kenia, Tanzania en Zanzibar?

Waar verblijven tijdens familiereizen in Tanzania?

In Tanzania is een grote selectie aan gezinsvriendelijke accommodaties te vinden. Veel van hen bieden activiteiten aan voor kinderen (denk aan een kinderclub, pijl en boog schieten, dierensporen identificeren, koken in de buitenlucht en het ervaren van de lokale culturen).

Als je kiest voor een georganiseerde familiereis in Tanzania, worden alle accommodaties al voor je geregeld. Gaan jullie zelf op pad, tijdens bijvoorbeeld een selfdrive? Dan is het verstandig om alvast wat informatie in te winnen over beschikbare accommodaties. Verschillende reisorganisaties kunnen je hierbij helpen, maar je kunt ook gewoon Googelen. Op Booking.com staan onder andere genoeg topaccommodaties die aan al je wensen voldoen!

Veelgestelde vragen over familiereizen naar Tanzania

Wat is de beste reistijd voor een familiereis in Tanzania en Zanzibar?

De beste reistijd voor een familiereis in Tanzania hangt onder andere af van het weer, maar ook van jullie reiswensen.

April, mei en november zijn natte maanden met veel regen. Buien zijn vaak hevig, maar kort, waardoor ze juist voor wat nodige verfrissing zorgen. De temperatuur ligt het hele jaar tussen de 22 en 28°C, afhankelijk van waar je je bevindt.

In mei en juni vindt de unieke Grote Migratie van de gnoes plaats. Als je dit spektakel wilt meemaken moet je dus zorgen dat je deze periode naar Tanzania gaat. Maar over het algemeen kan het land het hele jaar door worden bezocht.

Heb ik een visum en paspoort nodig om naar Tanzania te reizen?

Voor het reizen naar Tanzania vanuit Nederland is een visum vereist. Je kunt deze voor je reis online aanvragen, of ter plekke op de luchthaven. Een geldig paspoort is hiervoor verplicht. Bovendien moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na de datum waarop je Tanzania verwacht te verlaten.

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om naar Tanzania te kunnen reizen.

Is er vervoer binnen Tanzania?

Tanzania heeft een goed vliegnetwerk, meestal met kleine vliegtuigen, die Dar es Salaam, Arusha, het eiland Zanzibar en grote Nationale Parken verbinden. De twee belangrijkste vormen van lokaal vervoer binnen het land zijn taxi’s en dalla-dallas (minibussen). Daarnaast gaan er veerboten van het vaste land naar Zanzibar.

De meeste toeristen verplaatsen zich echter in een 4X4 jeep met privéchauffeur, die bij georganiseerde reispakketten is inbegrepen. In het geval van een selfdrive door Tanzania kun je een soortgelijke jeep zelf huren.

Is Tanzania een gezinsvriendelijke bestemming?

Met een enorm scala aan wilde dieren, prachtige stranden en talloze leuke activiteiten, is Tanzania een geweldige gezinsbestemming waar iedereen dol op zal zijn. Alle gezinsleden komen er aan hun trekken. Dat wil zeggen; als je een avontuurlijke familie bent die van uitdagingen houdt.