Bezienswaardigheden Tanzania

Tanzania is een prachtig land dat heel veel te bieden heeft aan toeristen. En dan vooral aan toeristen die van natuur en wilde dieren houden. Het is waarschijnlijk het beste land van Afrika om voor safari heen te gaan. Maar ook voor hen die natuur in één van de vele natuurparken willen afwisselen met strand of cultuur heeft Tanzania het een en ander in petto. Hieronder bespreken we de top-10 bezienswaardigheden van Tanzania.

bezienswaardigheden tanzania

1. Serengeti National Park

De top-10 van bezienswaardigheden in Tanzania wordt wat ons betreft – hoe kan het ook anders? – aangevoerd door het grootste en meest bekende wildpark van de wereld: Serengeti National Park. Dit is de plek van de jaarlijks terugkerende grote trek van honderdduizenden gnoes en zebra’s, op de voet gevolgd door hongerige leeuwen en andere roofdieren. Een absolute must voor elke safariliefhebber.

2. Ngorongoro Conservation Area

Op de 2e plaats komt wat ons betreft de Ngorongoro Conservation Area. Het gebied grenst aan Serengeti en wordt gevormd door een enorme caldera, waar het wemelt van de wilde dieren. Alle leden van de Big-5 komen er voor en het is dus een ideale plek voor een mooie safari!

3. Mt. Kilimanjaro

Als je ooit een actieve vulkaan die ook nog eens zo hoog is dat de top een gletsjer heeft wilt beklimmen dan is de Kilimanjaro (de hoogste berg van Afrika) daarvoor een uitgelezen kans! In 5-7 dagen kun je dit fenomeen bedwingen, met gids, en indien je goed kun wandelen en in goede conditie verkeert.

4. Zanzibar

Het eiland Zanzibar kon natuurlijk niet ontbreken in onze top-10 bezienswaardigheden van Tanzania! Voor velen is het eiland met de hagelwitte stranden en wuivende palmbomen de ideale afsluiting van een reis naar Tanzania. Even bijkomen van de vele indrukken die je hebt opgedaan tijdens de safari’s. Wil je meer dan alleen op het strand liggen? Breng dan een bezoek aan de schitterende oude stad Stone City.

5. Lake Victoria

Lake Victoria (in het Nederlands Victoriameer genoemd) is het grootste meer van Afrika en een van de bronnen van de Nijl. Het meer is landschappelijk interessant en je komt er in aanraking met lokale bevolking die er nog veelal traditioneel leeft, van visvangst. De in Nederland veel gegeten tilapi en Victoriabaars komen uit dit meer.

6. Tangarire National Park

Wil je zeker weten dat je olifanten gaat zien tijdens je safari? Ga dan naar Tangarire National Park! Landschappelijk is dit natuurpark ook zeer interessant, met een afwisselende natuur en de aanwezigheid van de bijzondere baobabbomen.

7. Dar es Salaam

Cultuur is waarschijnlijk voor velen niet de belangrijkste reden om naar Tanzania af te reizen. Wil je toch wat cultuur opsnuiven, dan kan dat zeker in de grootste stad van het land, Dar es Salaam. De havenstad, het culturele en economische epicentrum van het land, is een smeltkroes van vele culturen en heeft een mooie historische oude binnenstad. Ook vind je er leuke, typische Afrikaanse groente- en fruitmarkten, musea en een aantal mooie zandstranden die nog niet door massatoerisme zijn verpest.

8. Mufindi Highlands & Isimila Stone Age Site

Wel puur natuur, maar geen wild. De Mufindi Highlands zijn een prima afwisseling van safari. Je kunt er heerlijk wandelen, mountainbiken of paardrijden door de rollende heuvels die worden afgewisseld door watertjes. Breng vooral ook een bezoek aan de Isimila Stone Age Site; de plek waar de vermoedelijk oudste menselijke resten zijn gevonden en die ook landschappelijk zeer interessant is.

9. Pemba Island

Pemba Island mag wat ons betreft ook niet ontbreken in deze top-10 van bezienswaardigheden in Tanzania. Het eiland wordt veel minder bezocht dan zustereiland Zanzibar, maar is zeker zo interessant en dus veel rustiger! Het heeft een heuvelachtig binnenland, hagelwitte stranden en ook op het gebied van cultuur is er het een en ander te beleven in dit tropische paradijs.

10. Lake Manyara National Park

We sluiten deze top-10 af met het Lake Manyara National Park, een van de beste safarilocaties van Tanzania. Het hart van het park wordt gevormd door het alkalische Lake Manyara, dat onderdeel uitmaakt van de Oostelijke Riftvallei, waardoor er spectaculaire en hoge kliffen tot wel 400m hoog te zien zijn. Het ondiepe water van het meer trekt vele trekvogels aan zoals flamingo’s, pelikanen en ooievaars. Verder komen er vrijwel alle bekende grote dieren van Afrika voor, maar staat het vooral bekend om de enorme hoeveelheden olifanten en boomklimende leeuwen.