Beste reistijd Tanzania

De beste reistijd van een toeristische bestemming wordt meestal bepaald door het klimaat. Veel toeristen vinden het immers niet prettig om in langdurige regen of extreme hitte of kou te reizen en kiezen hun reisperiode dus uit op basis van de klimatologische omstandigheden op de bestemming. Daarnaast spelen ook andere aspecten, zoals bijvoorbeeld (religieuze) festivals waarbij het soms erg druk of extra duur is, een rol. In Tanzania is dat niet anders. Wat wel specifiek is voor Tanzania is natuurlijk de wereldberoemde Grote Trek van de hoefdieren in en om Serengeti. Houd daar voor het bepalen van je reis aan Serengeti rekening mee als je dat spektakel wilt zien en stem je exacte locatie binnen het park indien mogelijk af op het moment dat de Grote Trek daar voorbij komt.

beste reistijd tanzania

Beste reistijd Tanzania op basis van het klimaat

Het klimaat in Tanzania is onder te verdelen in grofweg vier periodes. Er zijn twee regentijden en er zijn twee droge seizoenen. Door de ligging nabij de evenaar is er weinig fluctuatie in temperatuur door het jaar heen (gemiddeld rond 22-27 graden overdag; aan de kust warmer), waardoor dat dus niet echt een aspect is om rekening mee te houden om de beste reistijd vast te stellen.

Regentijden Tanzania

De twee regenseizoenen van Tanzania vallen in respectievelijk de periode (eind) maart tot en met mei en in november / december. De periode maart / mei wordt ook wel aangeduid als de lange regentijd en die van november / december als de korte regentijd. In die periodes vallen er korte, hevige regenbuien, soms vergezeld van onweer. De natuur is daardoor fris groen, maar wegen zijn moeilijker en in enkele gevallen niet berijdbaar en de dieren concentreren zich minder op bepaalde plekken omdat er overal water te vinden is. Hoewel Tanzania in deze periode is “onbegaanbaar” is, is het wel een minder geschikte periode op basis van het klimaat.

Droge tijd Tanzania

De droge periodes in Tanzania zijn van (half) mei tot en met oktober (lange droge tijd) en januari / februari (korte droge tijd). Het is dan nooit 100% droog want een verdwaald buitje kan 1 a 2 dagen per maand vallen, maar gemiddeld zal een toerist geen regen zien in die periode. Dat betekent droge wegen die goed begaanbaar zijn en dieren die zich, naar mate de droge tijd vordert en het water minder wordt, steeds meer verzamelen rond rivieren en overgebleven poeltjes en dus goed te spotten zijn. Juni, juli en augustus zijn tevens de koelste maanden in Tanzania (op het Zuidelijk Halfrond valt de koelste periode tijdens onze zomer). Deze periode wordt dan ook algemeen beschouwd als de beste tijden om een toeristische reis naar Tanzania te plannen.

Droge tijd beste reistijd Tanzania

Puur op basis van het klimaat bevelen wij dus de droge periodes juni tot en met oktober en eind december tot en met februari aan als beste reistijd voor Tanzania.

Festivals en feestdagen in Tanzania

Er zijn geen grote, weken durende festivals in Tanzania (zoals bijvoorbeeld het Chinees Nieuwjaar dat een maand duurt). Deze hinderen dus niet je reis omdat er dan langdurig winkels of gelegenheden gesloten zullen zijn. Enkele feestdagen die je wellicht wilt meemaken en waar je misschien rekening mee wilt houden om je reis te plannen, zijn “Unification Day” (Dag van de Eenheid) op 26 april. Daarnaast zijn er diverse lokale festivals van lokale stammen.

Beste reistijd Zanzibar

Het eiland Zanzibar heeft door zijn ligging middenin de Indische Oceaan en zonder significante hoogte een ander klimaat dan het vaste land van Tanzania. Ook zijn er op Zanzibar bepaalde feestperiodes waar je rekening mee moet houden. Alle informatie over de beste reistijd van Zanzibar vind je hier.