Auto huren in Tanzania

Er zijn talloze aanbieders van geheel of gedeeltelijk verzorgde reizen naar Tanzania. Wil je echter wat meer zelfstandig Tanzania verkennen dan heb je twee opties: Het openbaar vervoer of een auto huren in Tanzania. Dat laatste, een zogenaamde self-drive, geeft je natuurlijk de ultieme vrijheid, want je kunt gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt.

auto huren tanzania

Auto huren in Tanzania

In Arusha en Dar es Salaam kun je op de internationale vliegvelden een auto huren. Op andere plekken is dat ook mogelijk, maar soms wat ingewikkelder of met restricties. Je kunt je touroperator vragen om bij een lokale verhuurmaatschappij een auto voor je te huren. Het voordeel is dat de verantwoordelijkheid dan ook bij je touroperator ligt, maar je weet ook niet precies wat je krijgt. Wil je het echt allemaal zelf regelen dan kun je het beste een auto huren in Tanzania via een van de bij ons bekende verhuurmaatschappijen. Wij raden je echter aan om een verhuurbemiddelaar te gebruiken. Die weten vaak beter wat er in zo’n land beschikbaar is en welke maatschappijen betrouwbaar zijn.

Enkele voorbeelden daarvan zijn Sunny Cars. Zij hebben een all-in autohuurformule. Dat wil zeggen dat alle verzekeringen en andere bijkomende kosten al in de huurprijs verrekend zijn. Je betaalt dus niets extra ter plaatse. Ook hebben ze Nederlandstalige support. Een andere goede optie is rentalcars.com. Ook zij hebben een all-in formule en klantenservice in vele talen. Een derde goede optie voor het huren van een auto in Tanzania is Easy Terra. Zij bieden de laagste prijsgarantie en de mogelijkheid om tot 48 uur voor ophalen te annuleren.

Voor het besturen van een auto in Tanzania moet je 18 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van een nationaal rijbewijs (dus bijvoorbeeld een Nederlands rijbewijs) dat bovendien nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.

Particuliere auto’s (dus ook huurauto’s) zijn over het algemeen wel toegestaan in de safariparken en je kunt dus met een huurauto op safari. Er kunnen echter lokale regels zijn. Check dat van te voren.

Let op: Links verkeer!

Een heel belangrijk aspect van het verkeer in Tanzania waar je absoluut rekening mee moet houden is dat men er links rijdt! Dat betekent dus onder andere dat het stuurwiel aan de rechterkant van de auto is geplaatst en dat je rechts dient in te halen. Ook de indeling van de bediening (knipperlichten, ruitenwisser etc) van een auto die bedoeld is voor links verkeer kan vaak anders zijn. Dit zijn aspecten waar een ervaren bestuurder snel aan kan wennen, maar wel even op moet letten. Voor het rijden van een rotonde “met de klok mee” kan voor het gevoel erg raar zijn. Gelukkig is er buiten de grote steden weinig verkeer.

De staat van de wegen in Tanzania

De staat van de wegen in Tanzania is zeker niet zoals je deze gewend bent in Nederland of elders in Europa. Vele wegen zijn niet geasfalteerd en dat geldt ook voor doorgaande wegen. Daar kunnen dan dikke kuilen in zitten die vooral als het nat is erg verraderlijk kunnen zijn. Ook komt er veel wasbord voor op dit soort wegen: eindeloze ribbels. Ook lang niet alle wegen die wel geasfalteerd zijn verkeren in goede staat. Er zijn veel wegen met diepe kuilen die niet altijd goed zichtbaar zijn, zeker in het donker. Rijd daarom uiterst voorzichtig!

Het verkeer in Tanzania

De meeste verkeersregels in Tanzania zijn net zo “gezond verstand” als bij ons (autogordel dragen, niet meer mensen in de auto dan waar deze voor bedoeld is, etc). Wil je specifieke regels weten, dan raden wij je aan deze op internet op te zoeken. Hou in elk geval er rekening mee dat het gedrag van weggebruikers anders is dan in Nederland en België. Men rijdt er over het algemeen slordig, wild en soms agressief en let vooral goed op dat auto’s, bussen en vrachtwagens overal elkaar inhalen. Ook waar dat niet mag en kan! Wees er ook op beducht dat je in Tanzania allerlei weggebruikers kunt aantreffen die wij niet (meer) kennen, zoals vee of door paarden getrokken landbouw voortuigen.

Ga goed voorbereid op reis

Ben je van plan om een self-drive naar Tanzania te gaan ondernemen, bereid je dan dus goed voor, want het verkeer in Tanzania is echt anders dan bij ons!